SOS Alarm vill öka säkerheten för motorcyklister, testar automatlarm kopplat till mobiltelefon

15 000 motorcyklister över hela Sverige är under våren med i ett pilotprojekt med SOS Alarm i Sundsvall. Vid en allvarlig MC-olycka ska en app i motorcyklistens mobiltelefon automatiskt slå larm.

Motorcykelförare är extra utsatta i trafiken, de är oskyddade och färdas för det mesta ensamma. Vid en MC-olycka med avåkning finns risken att motorcyklisten blir liggande utan att de uppmärksammas av förbipasserande. Därför har företaget Detecht, med hjälp av Chalmers-forskare, tagit fram en mobilapp som SOS Alarm i Sundsvall nu utvärderar i ett pilotprojekt.

Appen registrerar, med hjälp av mobiltelefonens sensorer (med gyrosensor och accelerometer), förändringar i hastighet, g-kraft och rotation. Vid en allvarligare olycka ändras värdena kraftigt och skickar signaler att motorcyklisten behöver hjälp, appen larmar därmed larmcentralen. Den har en lagg på 60 sekunder innan den skickar larm, under denna tid har motorcyklisten möjlighet att inaktivera larmet om olyckan inte är så allvarlig.

Appen slår larm och fungerar det ungefär som eCall-systemet som numera är standard i alla nya bilar, larmcentralen får information om position, riktning, antal på motorcykeln, namn, adress och telefonnummer. Man kan inte utlösa larmet manuellt, däremot kan 112 alltid ringas.
Skulle motorcyklisten inom 60-sekundersintervallet resa sig upp och köra vidare avbryts larmet automatiskt.

Om ett larm når larmcentralen ringer de omedelbart upp motorcyklisten, och om denna inte svarar larmar operatören enligt ett särskilt förfarande som bygger på samma struktur som eCall.

Pilotprojektet genomförs mellan 1 mars och 31 maj över hela Sverige och involverar omkring 15 000 motorcyklister. SOS Alarm utvärderar hur tekniken fungerar och tittar extra noga på om det blir många falsklarm eller inte. Vid behov kan pilotprojektet förlängas över resten av motorcykelsäsongen.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar