Yamaha kommer med en uppdaterad YZF-R1

Nya R1 kommer har fått flera uppdateringar. Designen ska vara hämtat från MotoGP-racern YZR-M1 som Valentino Rossi och Maverick Viñales gasar med i MotoGP. Fronten med det stora luftintaget och den övergången mellan tank och sidokåpor sägs komma direkt från racehojen M1.

Den nya aerodynamiken ska vara 5 procent effektivare att klyva fartvinden. Motorn levererar 200 hästkrafter Yamaha och klarar den kommande Euro5-normen som snart blir gällande för alla nya motorcyklar. Crossplane-motorn med en annan tändföljd som låter mer som en V4:a har fått ett helt nytt avgassystem med hela fyra katalysatorer för att möta tuffare ljud- och utsläppskrav.

Toppen har en ny ventilmekanism bestående ”finger followers” som ger mindre rörlig massa och exaktare ventiltider, vilket behövs när varvtalet närmar sig 13.500 varv. Trottelhuset har flyttats närmare motorn och de 12-håliga spridarna har åkt upp från botten till toppen av insuget.

Motorn har fått ett nytt smörjsystem med grövre oljekanaler och munstycken, allt för att eliminera tröghet och få en smidig motorgång. Yamaha uppdaterat gasreglaget till ”äkta ride by wire” utan gasvajrar och jobbat för att få en exakt ”analog tröghet” för ökad känsla när man gasar på.

Även fjädringen är uppdaterad, och bromsarna som fått nya belägg. Den största förändringen ligger i de digitala hjälpsystemen. Nya R1 fått två nya system via en sex-axlig IMU, Brake Control system och Engine Brake Management. Det innebär det 2 olika bromslägen, med och utan kurv-ABS samt en i tre lägen justerbar motorbroms. Alla andra hjälpsystem från fjolårsmodellen finns kvar och är oförändrade.

Givetvis kommer den coola R1M med kåpor i carbon och givetvis Öhlins senaste aktiva fjädring. M-modellen har fått en serie appar där man via sin mobiltelefon kan justera och optimera alla avancerade inställningar.

Priserna för de nya hojarna: YZF-R1 – 199.900:- YZF-R1M – 269.900:- hojarna som kommer till handlarna redan i September.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar