Ford gasar på med etanoldrift

Fords svenska importör Hedin Motor Company (HMC) kommer att fortsätta sälja bilar som drivs med biodrivmedlet E85. Fem nya Ford-modeller lanseras i Sverige i år, däribland bolagets mest sålda personbil Ford Focus samt nya Ford Kuga elhybrid.

För två år sedan kom Ford med en nysatsning på biodrivmedlet E85 för den utgående versionen av företagets populära SUV Ford Kuga. Satsningen handlade om att erbjuda alternativa drivmedel, där man samtidigt godkände ett par transportbils-modeller för syntet-dieseln HVO100 samt lanserade företagets första laddhybrid Transit Custom PHEV.

Satsningen på E85 var framgångsrik. Totalt såldes drygt tusen Ford Kuga som kunde köras med E85. Ford uppmärksammades av flera svenska medier för sin satsning, primärt eftersom Ford var det enda bilmärket i Sverige som satsade på bilar som kunde köras på E85, drygt tio år efter att man hade slutat sälja Ford Flexifuel-bilar som var bland de populäraste etanol-bilarna i Sverige på sin tid.

Nu handlar allt om att lansera flera elektrifierade bilmodeller med bland annat nya Ford Kuga PHEV, Ford Explorer PHEV och den helt eldrivna Mustang Mach-E.

Nu satsar man återigen på etanol, Erik Lindham informationschef på HMC:

– Elektrifiering är givetvis den väg vi kommer att ta på lång sikt. Det är den mest effektiva vägen mot att minska utsläppen från biltrafiken. Men det är flera år kvar tills vi är där, och vi behöver lösningar här och nu. Därför känns det otroligt kul att vi kan lansera hela fem nya etanol-modeller i Sverige.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar