Alla motorevenemang världen över påverkas av Corona

Här kommer en snabb överblick på vilka motortävlingar som hitintills har aviserat att de ställer in tävlingar eller skjuter dem på framtiden. Dock kommer det bli svårt att hålla alla inställda tävlingar efter sommaren då kalendern redan innan var full.

Formel 1

Det började med att en deltagare i McLaren teamet testats positivt för Corona, kort därefter städa man in Australiens Grand Prix. F1 har sedan dess ställt in tävlingar i Kina Bahrain, Vietnam, Holland, Spanien och Monaco Grands Prix är inställt. Inga nya datum har angetts

Formel 1 och FIA räknar fortfarande med att starta säsongen 2020 i maj, vi får se hur det utvecklar sig.

IndyCar

Alla Indycar race i mars och april har är inställda. Detta innebär att Grand Prix of St. Petersburg, Grand Prix of Alabama, Grand Prix of Long Beach och IndyCar Challenge vid Circuit of the Americas inte kommer köras. Indy 500 Open Test är också inställd.

Indianapolis Grand Prix kommer att vara säsongens första lopp, följt av Indianapolis 500. Alla andra lopp skall köras men det kan ändras.

MotoGP

MotoGP Grand Prix premiären i Qatar ställdes Ion på grund av restriktioner för dem som nyligen hade besökt Italien. Thailand Grand Prix är framflyttad till 3 oktober.

Grand Prix of the America utanför Austin har även den fått nytt datum. Ursprungligen planerad för den första helgen i april, kommer istället köras 15 november. Argentina Grand Prix kommer är flyttad från april till 22 november.

Arogan GP och Valencia GP har båda flyttats för det uppdaterade schemat. De kommer att köras den 27 september respektive 29 november. Säsongens premiär är i dagsläget Spaniens GP den 3 maj, men det återstår att se om den verkligen körs.

Även GP tävlingen i Finland är tveksam då Svemo ställde in NM på grund av MotoGP utan vidare förklaring.

Superbike WorldSBK

På grund av coronavirus (COVID-19) utbrott har följande förändringar gjorts i FIM Superbike World Championship 2020.

Spanska deltävlingen (tidigare 27-29 mars) planeras att köras 23-25 oktober. Franska deltävlingen (tidigare 25-27 september) planeras att köras 2–4 oktober.

Isle of Man TT

Isle of Man TT som skulle köras 30 maj till 13 juni är inställd.

Motocross VM MXGP

Italiens MXGP, som skulle köras på legendariska Maggiora, har fått nytt datum 17 maj till 5 juli, man flyttar även Tyskland MXGP i Teutschenthal från 24 maj till 9 augusti.

World Endurance Championship

Tävlingen i Sebring är inställd på grund av amerikanskt reseförbud för dem som kommer in i landet som nyligen varit i Europa. De 6 timmarna med Spa-Francorchamps är framflyttad på obestämd tid. 4 Hours of LeMans är framflyttad från 13 – 14 juni till 19 september – 20.

NASCAR

Atlanta Motor Speedway- och Homestead-Miami Speedway tävlingarna har skjutits upp på obestämd tid. Alla tävlingar fram till 3 maj är inställda, Bristol Motor Speedway, Richmond Raceway, Talladega Superspeedway och Dover International Speedway.

Nascar planera att köra igång de 9 maj på Martinsville Speedway, och avser att köra hela sitt schema med 36 lopp i år, inställda tävlingar ska planeras vid ett senare datum.

IMSA

12 timmars tävlingarna i Sebring har skjutits upp. Ursprungligen var de planerade att köras till 18-21 mars, tävlingarna kommer hållas från 11-14 november. Alla andra racie premiärklass har hittills inte påverkats.

På grund av att IndyCar ställer in race l slutet av april, kommer IMSA-klasser Grand Prix i St. Petersburg och Grand Prix i Alabama inte att ske som tidigare planerat. Grand Prix of Long Beach är inställd. Sports Car Challenge i Mid-Ohio har skjutits upp.

Formel E

Sanya ePrix är inställd, Rom ePrix skjut på framtiden och Jakarta ePrix ändrades redan innan mästerskapet satte igång och FIA meddelade i ett gemensamt uttalande att man pausar under en period av två månader.

WRC

Rally Mexico kommer att avslutas tidigare för att låta deltagarna komma hem, efter omfattande begränsningar av resande har meddelats från flera delar av världen. Rally Argentina, som ursprungligen skulle äga rum den 23 – 26 april, har skjutits upp, inget nytt datum anges.

”Vi beklagar uppskjutningen för alla parter och kommer att arbeta för att hitta ett nytt datum för evenemanget”, säger WRC: s promotorschef Oliver Ciesla i ett uttalande.

Nürburgring Endurance Series

Deltävling ett och två i Nürburgring Endurance Series (även känd som VLN) har avbrutits. Nürburgring 24 har skjutits upp till 24 – 27 september.

World Rallycross

Öppningsrundan för World Rallycross-mästerskapet, som ursprungligen skulle äga rum vid Barcelona-Catalunya i Spanien den 18 – 19 april, har skjutits på framtiden.

Motortävlingar i Sverige

Enduro SM premiären är inställd

Motocross SM har ställt in två första deltävlingarna

STCC arbetar med att sätta en ny kalender

SM & Sverige Cup-finalen i skotercross inställd

NM Roadracing, Finland – inställd

Andra bilevenemang

Geneva International Motor Show ställdes in. New York International Auto Show planerats till hösten. Cadillacs avslöjande av det första helelektriska fordonet Lyriq är försenat. Filmen Fast and Furious 9, som skulle komma i slutet av maj, har skjutits upp till april 2021. Spa-Francorhamps har stängt sina dörrar fram till 3 april som en följd av begränsningar från den belgiska regeringen. Alla evenemang inställda på Nürburgring fram till 19 april, tveksamt om man får köra över huvud taget.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar