Cadillac CT4-V och CT5-V Blackwing kommer med manuell växellåda 2022

Medan de flesta tillverkare slopar den manuella växellådan som exempelvis Mercedes går Cadillac mot strömmen och kommer erbjuda manuella växellådor i prestandabilarna CT4-V och CT5-V Blackwing. I en era dubbelkopplingslådan och elbilar är det befriande med en klassisk spak i en amerikanare.

En manuell växellåda kär i princip sämre på alla punkter jämfört med en modern automat eller en sportig dubbelkoppling med paddlar bakom ratten. Men med en manuell växellåda  och tre pedaler förhöjer man upplevelsen av att köra bilen och själv välja när man ska växla med spaken.

Cadillac har hörsammat bilförarnas önskemål och till prestandamodellerna CT4-V och CT5-V Blackwing kommer nu en 6-växlad manuell låda som standard från och med årsmodell 2022.

Vi kan tacka 3D-printern för de manuella lådorna. Växelspaksknoppen är det enda som vi har fått se av inredningen på Blackwing. Det är en bil som tillverkas i mindre serier och Cadillac säger att att 3D-printade specialdelar har gjort det möjligt för dem att ta fram en manuell växellåda till CT-modellerna.

CT4-V och CT5-V introducerades 2019 som en Cadillacs nya sportsedan som skulle utmana Europeiska mindre bilar. De kommer med med turboladdade motorer, antingen en radfyra på 2,7 liter i CT4 alternativt en 3,0 liters V6 i CT5. Blackwing är den den sportigaste modellen, som förutom en manuell låda även kommer med lätta magnesiumhjul.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar