8 Shares

CCM Spitfire en exklusiv handbyggd MC på 136 kilo och 55 hästar som bara tillverkades i 150 ex

CCM Spitfire utvecklades av en team hos Clews Competition Machines. Det är troligtvis den snabbast sålda handgjorda motorcykeln i världen. Den tillverkades i en begränsad upplaga på 150 hojar som sålde slut på en vecka – en tredjedel såldes redan under första dagen.

CCM – Clews Competition Machines – grundades den talangfulle tävlingsföraren Alan Clews 1970. BSA vägrade att sälja en av sina fabriksracingmaskiner så bestämde han sig för att bygga sin egen – motorcykeln som han skapade visade sig vara så populär att han kunde knappt möta efterfrågan på att bygga motorcyklar till alla kunderna.

CCM utvecklade snabbt ett rykte för att bygga motorcyklar i världsklass för trial, motocross, scrambles, supermoto samt för road racing.

Under åren har företaget vuxit och Alan gick i pension och efterträddes av sin äldste son Austin med familjemedlemmarna Gary, Russell, Ben och Jack. De anställda har under åren blivit som en del av familjen.

CCM senaste modell var CCM GP450 Adventure – en lätt Adventure motorcykel på 450 kubik. Den sålde så bra att motorerna som de köpte till den tog slut.

Under en lunch började de prata om att bygga helt ny motorcykel, som skulle skilja sig från alla dagens motorcyklar från de stora tillverkarna. Skisser gjordes på servetter som resulterande i designen som omvandlades till en komplett CAD-ritning av chefsdesignern hos CCM.

CAD-prototypen såg så lovande att de kontaktade Ted Unwin, en av Alan Clews tidigare motorcykelbyggare, han skapade den karakteristiska ramen. Den svetsades för hand från T45 brittiskt stål, samma metall som användes vid konstruktionen av Supermarine Spitfire fighter WW2.

Teamet monterade en encylindrig motor från Husqvarna TE 630 som som bärande del. Vidare byggde man om gaffel från WP till 120 mm fjädringsväg och en justerbar stötdämpare till samma längd på 120 mm. Bromsen fram är en enkel 320 mm skiva med Brembo 4 kolvs-ok fram och bak sitter 240 mm skiva med broms från Brembo.

Motorn levererar 55 hästar och med en vikt på bara 139 kilo ger den samma prestanda som en modern Supermoto tävlingsmaskin. CCM Spitfire sticker ut med ramen som är svetsad helt för hand där det blåa från värmeutvecklingen har sparats och inte lackats över. CCM Spitfire har guldfärgade 19 tumshjul med svarade nav och en klassisk tank i aluminum

Spitfire har varit en populär hos motorcykeljournalister tack vare dess prestanda och körbarhet med den låga vikten. Dessutom är den enkel att underhålla trots dess exklusivitet då motorn kommer från Husqvarna med fjädring från WP och bromsar från Brembo.

Det ser dock ut som att de har utökat Spitfire motorcyklarna och tar emot beställningar på dem, du ser alla modeller här

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar

8 Shares

Kommentarer