Ducati testar för fullt till nästa års World Superbike och nya Ducati Panigale V4R krossar redan varvtiderna jämfört den gamla Panigale 1199R

Nästa säsong kommer Ducati Panigale V4R att göra debut i World Superbike, det blir första gången som Ducati tävlar med en fyrcylindrig hoj. Den nuvarande Panigale R med sin stora v-twin har inte lyckats på sistone i den tuffa serien som domineras av fyrcylindriga motorcyklar.

Med nya Panigale V4R skall Ducati återigen vara med i tätstriden

I år presenterades en gatversion av Panigale V4, dock med en 1100-kubiks motor som inte är godkänd i World Superbike. Reglementet säger att motorstorleken för fyrcylindriga motorer får vara max 1000 kubik och tvåcylindriga max 1200 kubik.

Utvecklingen av Panigale V4R har pågått under en längre tid och man har kört tester på olika typer av banor för att optimera effekt och fjädring. Ducati har sedan länge ett djupgående samarbete med svenska Öhlins med fjädringskomponenter, tydligen skall man ha kört prototyphojar av nya V4R på Gelleråsbanan för att testa nya fjädringskomponenter.

Inför Misanos MotoGP pratade Simon Crafar (MotoGP:s reporter i depån) med Ducatis Paolo Ciabatti om testerna

– Vi är just nu i ett skede i utvecklingen av den nya Panigale V4 Superbike som kräver en väldigt snabb förare för att förstå nivå på den nya hojen. Testet var väldigt positivt men det finns fortfarande några mindre detaljer som måste fixas. Vi är väldigt nöjda hittills, inte minst med att hojen är snabbare än v-twinnen som den skall ersätta.

– Vi hade en av Chaz Davies nuvarande hojar med oss på testet för att vår snabba testförare Michele Pirro kunde göra ett jämförande test, med den nya hojen mot den gamla. V4:an är redan snabbare vilket betyder mycket för oss och vi har nått en tillfredsställande nivå som vi kan jobba vidare ifrån. Hela projektet är väldigt framgångsrikt, säger Ciabatti.

Ducati Panigale V4R kommer göra debut under säsongen 2019 med förarna Chaz Davies och Alvaro Bautista. Den sistnämnde kliver ner från MotoGP-serien, trots fina resultat under senare delen av säsongen. Vad den nuvarande fabriksföraren Marco Melandri ska göra under 2019 är ännu ovisst.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar