Tesla får finansiera Twitter

För fjärde gången i år säljer Elon Musk av sina Tesla-aktier – totalt har han nu sålt aktier för 410 miljarder kronor i år! Denna gång sålde han av aktier i Tesla till ett värde av 3,6 miljarder dollar (vilket motsvarar ungefär 37 miljarder kronor i dagens växelkurs).

Musk har tappat förstaplatsen i Bloombergs miljardär-index där fransmannen Bernard Arnault, vd i modejätten LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) har tagit topp-placeringen. Musk värderas till 160,9 miljarder dollar – tack vare en minskning med 109,4 miljarder dollar i år, har Bloomberg News rapporterat.

Tesla-aktien föll med 3,5 procent innan torsdagens normala handel öppnade. Aktien har rasat 55 procent i år och Teslas marknadsvärde ligger nu under en halv biljon dollar för första gången sedan november 2020. Musks andel i Tesla motsvarar ungefär 13 procent.

Tesla har sänkt priser som dragit ned sin produktionstakt i Kina och erbjuder rabatter i USA för att få fart på försäljningen. Musk säger att Tesla kämpar mot effekterna av Kinas fallande fastighetsmarknad, Europas energikris med dyr el och den amerikanska riksbankens räntehöjningar. Allt detta påverkar nybilsförsäljningen negativt.

Musks har upprepade gånger försäkrat att om att han inte ska sälja några fler Tesla-aktier, men köpet av Twitter Inc skapar stora problem och måste finansieras på något sätt.

Annonsörerna flyr Twitter samtidigt som bedragare utnyttjar den blå fågeln vilket ger dubbelt negativ effekt för att återskapa förtroendet. Det sätter det käppar i hjulen för Musk att fokusera på Tesla, som har sina egna utmaningar och problem.

Musk har försökt ta sig ur den misslyckade Twitter-affären utan framgång. För att finansiera affären sålde han av Tesla-aktier för mer än 15 miljarder dollar i april och augusti. I november sålde han aktier för 3,9 miljarder dollar.

Twitter är som grädde på moset belånat med dyra löpande räntor. Hur allt detta kommer sluta återstår att se, Twitter har i dagsläget stark motvind och man ser inget ljus i tunneln.

Bild Wikipedia

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar