Efter närmare 12 år på marknaden har Jeep beslutat att lägga ned produktion av sin framgångsrika Wrangler JK-modell.

Den sista bilen, en vit Wrangler Rubicon Unlimited, rullade av produktionslinan vid fabriken Toledo, Ohio i fredags fredagen, bara några månader efter dess efterträdare 2018 Wrangler JL presenterades. Sedan dess debut 2006 har Fiat Chrysler Automobiles (FCA) tillverkat över 2,1 miljoner Wrangler JK-modeller, bilen har sålts i över 180 000 enheter per år i snitt under dess 12 år på marknaden.

Wrangler JK är har varit en milstolpe för Jeep, eftersom det var den första Wrangler med dra dörrar. Detta gjorde den till en omedelbart framgång, eftersom fordonet nu tilltalade till en mycket bredare konsumentmarknad och mätte det växande intresset för crossovers och SUV. 119 000 Wrangler JKs såldes under sitt första produktionsår, och så småningom ökade det till över 200 000 bilar under 2015.

Det fanns ingen konkurrens när bilen lanserades. När modellen med fyra dörrar kom och öppnade den upp för en ny marknad. Det var inte bara de som ville ha bra terrängfordon som var intresserade, den blev även ett populärt familjefordon, säger Chuck Padden, chef för Toledo Assembly Complex-fabriken där bilen producerades.

Toledo-fabriken producerar redan Wrangler JL i en annan del av fabriken, medan delen där Wrangler JK byggdes kommer nu att renoveras för att producera Jeeps kommande 2019 pickup-truck. Medan inga officiella bilder på den har blivit avslöjade ännu, den kommer att få namnet Jeep Scrambler och sägs vara efterträdaren till CJ-8 Scrambler, som slutade produceras 1986.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar