Bimota HB1 var den första motorcykeln med legendariska Bimota-märket på tanken, hela historien hände helt oavsiktligt.

Massimo Tamburini kraschade med sin Honda CB750 i september 1972 på Misano banan – han fick tre brutna revben och gott om tid att tänka på vad som hade gått fel. Han insåg att även om Honda CB750-motorn var fantastisk, var ramen och chassit dåligt utformat för att hantera kraften.

Tamburini tänkte att han måste minska vikten, förbättra vridstyvheten och sänka tyngdpunkten. Han valde att använda motorn som en del i ny rörram i stål som skull passa den nya fjädringen.

Han monterade Ceriani gafflar var monterade fram och dubbla Marzocchi stötdämpare bak och nya aluminiumfälgar för att minska vikten i den rörliga massan och dubbla skivbromsar fram och en skiva bak. Han monterade även en oljekylare för att motorn inte skulle bli för het när den kördes hår. Så klart konstruerades en helt ny bränsletank, dyna och skärmar.

Utan att göra något åt motorn nya Bimota HB1 lätt köra ifrån en original fabriks- Honda CB750. Bimota sålde inte ursprungligen kompletta motorcyklar – de sålde kit som bestod av en ram, tank, dyna fjädring och bromsar. Man fick själv bygga ihop sin Bimota-motorcykel.

Motorykeln du ser här byggdes faktiskt 2016 av teamet på Husky Restoration – där Framecrafters byggde chassit. De har skapat en helt ny Bimota HB1-ram och en ny bränsletank, dyna bakdel som har gjutits i kolfiber – en modernisering utifrån originalets i glasfiber.

För att hålla den nya Bimota HB1 autentisk monterade Husky Restoration original Marzocchi stötdämpare och Ceriani gadffel, Brembo bromsar och Excel aluminiumfälgar. En ny MotoGadget M-enhet har installerats med en helt ny kabelstam och ett Anti-Gravity litiumbatteri – vilket betyder att den här cykeln är mycket lättare att arbeta med än originalmotorcykeln.

Vill läsa mer om motorcykeln, eller vill du kanske ha en själv – Besök Husky Restoration.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar