Nu kan du köpa en äkta Group 4 GT-racing Ferrari 308 GTB om du vill köra en riktig bil i skogen.

Ferrari 308 GTB introducerades på Parissalongen 1975 – en otroligt vacker och tidstypisk Ferrari – Bertones kilformade design tilltalar än idag. Bilen har en 3-liters V8 mittmotor med dubbla överliggande kamaxlar.

Även om Ferrari 308 GTB inte var avsedd som en tävlingsbil, tillverkades en liten upplaga bilar för rally (det skall vara 14 stycken) i tid då Group 4 GT-racing var intressant för alla biltillverkare att exponera sig i av marknadsföringssyfte. 308 GTB har visat sig vara en stor framgång för Maranello med över 12.000 sålda bilar, där bara 1000 stycken var utrustade med torrsumpmotor.

Den 308 GTB som nu auktioneras ut har chassinummer ”32.419” och är en av de ovanliga och modellerna. Den tillverkades med torrsumpssmörjning och Weber förgasare, och är därmed är klassificerad och godkänd för FIA Group 4 tävlingar. Den helt restaurerad under 2015/2016 och har förberetts för grupp 4 till specifikationer. Höjdpunkter är en förstärkt ram, glasfiber dörrar och motorhuv, lättade stötfångare, Makrolon sidorutor, Termic vindruta, större kylare, nya AP Racing bromsar, hydraulisk handbroms, nya handbyggda Grupp 4 spjäll, snabbkoppling och mycket mer (fullständig lista finns med uppgraderingar). Som ett resultat, väger bilen 1,085kg en viktminskning på över 200 kg jämfört med en standard 308 GTB.

Motorn har preparerats av av JMR Motorsport (se dokumentation), det är en 3,0-liters torrsumps-motor med renoverade Weber förgasare. Hela motorn har varit isär och är blueprinted med nya smidda kolvar, specialstål i cylinderfoder, nya ventiler, ventilfjädrar och styrningar, balanserad vevaxel. Dessutom har oljepumparna setts över. Vattenpumpen har uppdateras och tändsystemet har renoverats med nya sladdar och mer kraftfulla spolar. Tändningen, kamtider och förgasare har justerats i bänk. Motorn visat sig ge en mycket bra effekt med 297 hästkrafter på bakhjulen, växellådan är uppdaterad med en ny keramisk hydraulisk koppling.


Eftersom restaureringen har denna Ferrari 308 GTB deltagit i en handfull av evenemang. 2016 vid Costa Brava Rally de Rally 2000 (2:a plats) och Alp Masella hill climb (1:a plats). Bankörning på Montmelo banan och Calafat i Spanien. Bilen är mycket praktiskt och relativt lätt att underhålla, 308 GTB Group 4 är en möjlighet för Ferrarientusiasten som vill uppleva spänningen i historisk racing.

Bilen auktioneras ut på Bonhams beräknat pris 1,9-2,8 miljoner kronor

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar