Ferrari 512 Berlinetta Boxer var Ferraris svar på Lamborghini Miura som tog fram den första riktiga superbilen med en mittmonterad V12 motor under 60-talet.

Detta var i en tid då Ferrari bara hade modellen Daytona (bilden ovan) som hade sin V12 motor framtill med drivning bak via en stel bakaxel. Det var en klassisk GT-vagn från Ferrari från 60-talet som byggde på gammal teknik, som man hade byggt sina bilar under på en längre tid.

Lamborghini ställde allt på sin kant med sin Miura när man monterade en V12 motor mitt i bilen med modern individuell fjädring på alla fyra hjulen och en viktfördelning som var nära idealet 50/50 fram/bak.

Se bara på den otroligt vackra gula Miura nedan så förstår du varför detta än idag är en otroligt eftertraktad bil.

Det skulle ta flera år innan Ferrari hade en värdig utmanare, svaret på Miura var deras 512 Berlinetta Boxer som skulle ta upp kampen med senaste vapnet från Lamborghini som lanserade sin Countach samtidigt.

Ferrari 512 Berlinetta Boxer som tillverkades mellan 1973 till 1984 och var Ferraris motsvarighet med en 12 cylindrig mittmotor i form av en boxermotor. Den skulle ta upp kampen med senaste motståndaren Lamborghini Countach, som lanserades 1974 och var tronarvingen till Miura som tillverkades mellan 1966 till 1973.

Under samma tid som Miura tillverkades hade Ferrari bara deras Daytona som tillverkades mellan 1968 till 1973 som i jämförelse var en uråldrig konstruktion med sin V12-motor fram och drivning bak via en stel bakaxel. Samtidigt som Lamborghini lanserade sin Countach kom då äntligen Ferraris svar.

Berlinetta Boxern tillhörde den nya generationen bilar från Ferrari där många olika modeller med mittmotor har kommit att prägla sportbilstillverkaren från 70-talet fram till idag.

Det har givetvis kommit nya motsvarigheter till Daytona. Man lanserade 550 modellen som sedan blev 575 och vi har idag nya 599 modellen (bilden nedan) som håller traditionen med vackra snabba GT-bilar med motorn fram vid liv. Sen har vi har även fyrsitsiga Ferrari FF ”för barnfamiljerna”.

Men bilarna med mittmotor är de som de andra biltillverkarna alltid har velat konkurrera med. Lamborghini har idag bara bilar med mittmotor och andra nya superbilar från Maclaren har även de bara mittmotor. Även Audi (som äger Lamborghini) vill vara med och kriga i toppsegmentet med sin R8.

Men Ferrari är altjämt det starkaste och anrikaste varumärket inom sportbilssegmentet, de har alltid varit drömbilen bland alla pojkar (och flickor) världen över.

Berlinetta Boxer började sin bana 1976 som 365 GT4BB som tillverkades i 387 exemplar, innan den 1976 den avlöstes av BB512 som tillverkades i 929 exemplar fram till 1981 då nya BB512i med insprutning tog vid och tillverkades fram till 1984. Det var den modellen som det tillverkades flest exemplar med 1007 producerade bilar. Sen var det dags för ikonen Testarossa som tillverkades mellan 1984 till 1996 som i grund och botten var en Berlinetta Boxer som hade vidareutvecklats med en ny kaross.

Ferrari Testarossa är idag en lika stor ikon som Lamborghini Countach, men i mitt tycke har den inte åldrats lika väl som klassiska Berlinetta Boxer som än idag är en vacker bil.

Ferrari Testarossa är dessutom en dussinbil i jämförelse då den tillverkades i 7177 exemplar och efterföljaren Ferrari 512 TR tillverkades i 2261 ex, sen hade vi sista modellen F 512 M som producerades i 501 ex innan det var dags för pension.

Därför gissar jag på att Ferrari Berlinetta Boxer inom en snar framtid kommer att vara en eftertraktad klassiker. Den redan idag relativt högt värderad, man får hosta upp runt 3 miljoner kronor för en fin bil, min gissning är att de kommer att kosta minst det dubbla inom ett par år.

Så om du har pengar över och vill investera dem och samtidigt njuta istället för att placera pengarna i värdepapper, som kan vara osäkra. Skulle jag varm rekommendera att lägga pengarna på blivande klassiker, som en Berlinetta Boxer eller någon annan favorit i bilvärlden.

Här har ni en länk där ni kan titta på bilar som är till salu med bilder på min favorit nedan

 

 

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar