Maurizio Arrivabene ersätts av stallets tekniska chef Mattia Binotto

Maurizio Arrivabene blev chef 2014 och ersatte Marco Mattiacci, som i sin tur hade tagit över från Stefano Domenicali, som i sin tur var Jean Todts efterträdare (det är som en Italiensk dokusåpa med turerna). Alla tre har fått under åren sparken.

Efter flera månaders rykten att Arrivabene och Binotto har haft svårt att samarbeta som Arrivabene hela tiden har förnekat och kallat det för ”fake news”. Men enligt initierade källor ska situationen och oenigheten ha blivit värre med tiden, det rådde helt enkelt internt kaos i slutet. Det här är inte första gången hos Scuderia, det har tydligen varit en tuff maktkamp som Arrivabene till slut förlorade.

Sergio Marchionne, som var högste Ferrari chef tills han avled i höstas, ska redan förra sommaren ha sagt att ”om Ferrari inte vinner en titel måste Arrivabene bort”. Han planerade redan då att ge Binotto mer kontroll. Det gick till slut så långt att Binotto, som kom till Ferrari 1995, till slut övervägde att lämna teamet. Han hade andra anbud som han dock tackade nej till. Troligtvis för att Marchionne hade lovat honom en högre post.

– Än en gång har någon spritt ett sådant rykte bara för att destabilisera oss och jag vägrar att kommentera ”fake news”, kommenterade Arrivabene.

Så var tydligen inte fallet då han nu tvingas lämna Ferraris F1 team!

Varför har Arrivabene skulle fått sparken från Scuderia Ferrari?

Troligtvis kommer beslutet från Fiat-chefen John Elkham – Ferrari ingår i Fiat-Chrysler-koncernen – tillsammans med Scuderia-presidenten Louis Camilleri. Trots att han och Arrivabene kommer från samma firma som är Ferraris största sponsor. Men den som tog slutgiltiga beslutet är troligtvis Elkham.

Varför gör de sig av med Arrivabene?

Han har gjort flera felaktiga taktiska beslut under loppen. Som exempelvis felaktigt däckval under kvalet i Japan. Man stöttade inte Vettel så mycket som Mercedes hjälpte Lewis Hamilton. Vallteri Bottas fick stallorder men inte Kimi Räikkönen.

Det hände till och med att ”Iceman” under ett par lopp frågade kommandobryggan hur han skulle köra utan svar. Man hade i början av säsongen den snabbaste bilen men agerade inte, konsekvensen var att Mercedes inte bara kom ifatt utan också körde ifrån både tysken och Kimi.

Frågan är om Mattia Binotto kan vända på det hela och se till att Sebastian Vettel får en chans att utmana Lewis Hamilton om VM-titeln i år?

 

Läs mer på BBC

Eller på svenska hos Sveriges Radio

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar