Ford ska elektrifiera hela fordonsflottan och köper in sig i Rivian för att få ut eldrivna pick-up bilar

Kommer du ihåg Rivian som vi skrev om för en tid sedan. Det är en elektrisk bilproducent som gjorde debut på förra årets LA Motor Show, de avslöjade två nästan färdiga bilar (en SUV och en pick-up) på en vanlig ”skateboard” plattform.

R1S och R1T som enligt Rivian ska klara sprinten från 0-100 kilometer i timmen på 3.0 sekunder med en räckvidd på 65 mil höjde många ögonbryn, inte bara bland potentiella kunder. Ford har idag meddelat att de har gjort en investering på 500 miljoner dollar i det tio år gamla företaget Rivian.

Fords investering innebär att en av deras höjdare kommer att sitta i Rivians styrelse. Ännu intressantare är att de kommer samarbeta för att skapa en ny Ford EV baserad på Rivians skateboardplattform. Detta är förutom de två EV som Ford redan har bekräftat och en ”Mustang-inspirerad” crossover samt en batteridriven version av F-150-pickupen som är på gång.

Rivians hävdar att deras plattform med batteri, drivning, upphängning, bromssystem och värmesystem ligger under nivån på varje hjul, vilket ger stort passagerarutrymme och en låg tyngdpunkt för bra väghållning. Produktionen av R1S och R1T är planerad att börja redan 2020, du kan förbeställa dem redan nu med en deposition på 1 000 dollar. Vi får troligtvis vänta något år efter lanseringen i USA innan vi får dem hit till Sverige.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar