I helgen utspelade sig årets Supermoto Lag-VM strax utanför Paris. Frankrike var storfavoriten och de tog även hem första platsen, Sverige kom på en hedersam sjundeplats.

18 nationer hade skickat sina tre snabbaste förare, eller sex förare om de hade ett juniorlag, som skulle tävla om vilket land som har de snabbaste förarna. Sveriges lag bestod av svenska mästaren John Stambeck, Hampus Gustafsson som har kört Tyska mästerskapet i år och Kevin Fagré som kört EM.

Det såg mörkt ut för Sverige redan efter första träningen då John Stambeck kraschade och slog axeln ur led, han bad mig hålla i armen så han kunde dra den till rätta men funktionärerna sa att vi får vänta på ambulans.

Läkarna sjukskrev John två veckor framåt när de väl hade dragit axeln tillrätta. John protesterade skarpt och sa att han skulle köra tävlingen så han fick en tid hos läkarna för en inspektion där de skulle ge ett utlåtande om han fick köra eller inte. Spänningen var stor i den svenska depån, tävlingen kunde vara slut redan innan den hade börjat för laget.

John stod på sig hos läkarna och de tejpade axeln och sa att han fick köra tävlingen.

Efter träningarna var det dags för tidskval och kvalheat. John hade var nu startklar efter morgonens krasch, han hade bra fart och körde in som 8:a i första kvalracet.

Hampus körde andra kvalracet men bromsade på sig, han var sist och långt bakom fältet. Men han satte upp ett riktigt högt tempo och halade in förare efter förare och hann köra upp sig till en 13:e plats.

Kevin gjorde en riktigt bra insats, han kom ut som åtta i starten och körde upp sig till sexa för att slutligen ta en fin 7:e plats.

Söndag och dags för race. Efter söndagmorgonens Warm Up var det dags att presentera alla nationer innan det tre racen, två förare från varje lag var med i två race var, totalt kördes tre race under söndagen.

Race ett. Svenska laget hade startposition 9 och 25 så det gällde för den föraren som var längst bak att ta sig upp i startfältet. Det var John Stambeck och Hampus Gustafsson som var Sveriges två första förare ut. Hampus kom in på en 13:e plats och John på en 16:e plats, detta innebar att Sverige nu låg på en 6:e plats i sammandraget.

Det var Thomas Chareyre som tog 1:a platsen för Frankrike före Marcus Class från Tyskland som tog sig in på 2:a plats med Laurent Fath på en 3:e plats. Laurent ledde i början Thomas hade startat långt bak men var snabbt uppe på 3:e plats för att sedan köra om landsmannen och tyska Class för att sedan köra ifrån båda två.

Race två. Nu var det dags för Kevin Fagré och Hampus Gustafsson. Kevin körde stabilt och tog sig in på en 13:e plats, Hampus fick lite problem efter att ha legat på en 17:e plats och rasade ned till 22:a plats. Sverige låg fortfarande på en 6:e plats totalt.

Franska Sylvain Bidart tog starten men blev efter ett varv omkörd av Marcus Class som höll ledningen som 1:a hela vägen in i mål och han vann därmed andra racet. Bidart tog 2:a platsen före landsmannen Laurent Faith som var 3:a.

Race tre. Nu var John längst fram och Kevin längst bak, alla länder var taggade till max och det var riktigt stökigt i första startsväng med några som åkte rakt fram och några som krokade ihop. John kom fram hyggligt i första sväng men kroknade under racet, Kevin jobbade sig fram under racet. John slutade på en 15:e plats och Kevin på 16:e. Totalt blev Sverige 7:a när alla länder hade räknat bort sitt sämsta resultat, Frankrikes juniorlag körde om oss i resultatslistan.

Edgardo Borella tog staren och ledde fyra första varven, sen blev han omkörd av båda fransmännen Thomas Chareyre och Sylvain Bidart. Thomas Chareyre tog därmed 1:a platsen före landsmannen Sylvain Bidart som kom på 2:a plats och Edgardo Borella fick nöja sin med 3:e platsen.

Sammanfattningsvis gjorde svenskarna en otroligt fin insats. Thomas Chareyre är en gudabenådad förare på en fabriks TM-motorcykel som går som en raket. Han visade hela helgen vart skåpet skall stå, även hans landsmän körde otroligt bra och de gjorde nästan inga misstag. Förutom när Sylvain Bidart skulle ta sig om Marc ”Bad Boy” Reiner Schmidt och krokade ihop efter långrakan under helgen. Tyskarna var mycket vassa och kom på en välförtjänt andraplats. Motornationen Italien fick nöja sig tredjeplatsen och ett brons i år. Czech Republic hade otur då Pavel Kejmar bröt armen under tidskvalet, så de missade därmed striden om topplaceringarna. Ni har alla resultat här

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar