Renault Alpine A110 är en otroligt vacker fransk 60-tals bil med motorn baktill likt en klassisk Porsche 911:a.

Bilen härstammar från samma tidsera och den var dessutom otroligt framgångsrik i Gordini utförande på banor och i rallyskogarna.

Så om du tycker att en Porsche 911 är allt för vanlig och alldaglig och du är ute efter en karismatisk klassisk 60-tals racer skall du kika på den franska racern med rak fyrcylindrig svansmotor. Visst finns det en viss likhet med just Porsche med en motor baktill – trots att det är en R4 istället för en boxer 6:a – och en lågt svepande motorhuv.

En Renault Alpine A110 skall självklart vara klarblå – de flesta som är till salu är det – är du sugen på banåkning skall du spetsa in dig på en vassare Gordini, nu är dessa inga raketer med ett spann på 55 hästar för den svagaste varianten upp till 140 hästkrafter för de vassaste varianterna. De tidiga Porsche 911 låg strax över där de första modellerna hade 128 hästar som följdes av S varianten på 158 hästkrafter.

Den värsta varianten av Renault Alpine A110 tog sig från 0-100 km/h på 7,1 sekunder vilket är ungefär lika snabbt som en 2,2 liters 911S på 180 hästar som klarade av samma sträcka på 7 sekunder

Men när man talar om gamla klassiska bilar från 60-talet handlar det mer om känslan som de förmedlar – här vet jag att en tidig 911:a är en fröjd att köra – en Renault Alpine A110 Gordini skall tydligen vara riktigt underhållande den också. Att Alpine A110 fortfarande är populär på tävlingsbanorna och i skogarna påvisar att det är en körglad liten bil.

Priset när man kikar börjar på runt 60 tusen dollar, i svenska kronor innebär det runt halv miljon kronor. Bifogar en länk på några bilar som är till salu här. 

 

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar