Stiftelsen bakom Genèvesalongen lägger ner sin verksamhet på grund av Corona

I mars ställdes den ikoniska årliga bilsalongen i Genève in. Nu i dagarna, närmare bestämt den 29 juni, meddelade stiftelsen bakom evenemanget att de fattat beslut om att inte arrangera salongen 2021 samt att de upphör med verksamheten helt och hållet.

Konsekvenserna av att mitt under pågående inflyttning ställa in Genèvesalongen (GIMS) sammanföll med coronapandemin som bröt ut i våras och blev för svår att hantera.

Därför har arrangören, stiftelsen Salon International de l’Automobile, beslutat om att upphöra med verksamheten och sälja evenemanget vidare. Stiftelsen saknar helt enkelt ekonomiska förutsättningar för att fortsätta sin verksamhet.

Beslutet fattades efter ett möte den 29 juni och bestod av tre punkter

– Stiftelsen arrangerar inte salongen 2021
– Det statliga lån som erbjudits kan inte accepteras
– Försäljning av GIMS till PalExpo SA – den fastighet där mässan har arrangerats – är den lösning stiftelsen föredrar

Beslutsunderlaget utgörs av två faktorer. Dels en enkät till utställare där en majoritet uppgav att de sannolikt inte skulle ha möjlighet att ställa ut 2021, dels att villkoren i det statliga lån om 11 miljoner schweiziska franc som erbjudits när evenemanget ställdes in omfattade ett återbetalningskrav om en miljon franc redan i juni 2021.

Stiftelsen såg en överhängande risk att inte kunna arrangera mässan 2021, samtidigt som lånet skulle börja betalas tillbaka oavsett om den arrangerades eller inte.

Förhoppningen är att en försäljning av GIMS till PalExpo ska säkra framtiden för en bilsalong i Genève bortom 2021. GIMS är det största publika evenemanget i Schweiz och lockar över 600.000 besökare och 10.000 journalister från hela världen.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar