Koenigseggs Jesko Absolut är den snabbaste bilen hittills från Ängelholm

Förra veckan presenterade Koenigsegg sin specialmodell Jesko Absolut. som är en specialbil baserad på ”vanliga” Jesko. Bilen presenterades i fjol och ska vara riktigt snabb på en bana. Nu har man byggt om bilen för hög toppfart med mindre downforce och bättre stabilitet i höga farter.

Jesko Absolut är 8,5 centimeter längre än Jesko och bakhjulen har täckta fälgar för mindre luftmotstånd och i fronten har splitter och winglets plockats bort för att den inte ska bromsa luftmotståndet. Luftmotståndskoefficienten, Cd-värdet, ligger på 0,278, vilket är strax under Koenigseggs mål som var 0,28.

Medan Jesko har ett maximalt marktryck på 1 400 kilo har Jesko Absolut modesta 150 kilo som max och för att öka stabiliteten vid extrema hastigheter har bland annat bakvingen ersatts med två fenor som ska göra den mer stabil. Baken är en Long tail-typ som är vanligt på bilar som är byggda för hög toppfart.

Den vanliga motorn en femliters V8 med turbomatning sitter även i Jeskp Absolut som kopplad till en multikopplingslåda med nio växlar. LST eller Light Speed Transmission som kallar Koenigsegg sin låda. Med E85 i tanken levererar motorn en maximal effekt 1 625 hästkrafter medan effekten når upp till 1 298 hästkrafter med bensin i densamma. Maxvridet nås vid 5 100 r/min och uppgår då till 1 500 newtonmeter.

Jesko Absolut är byggd för hög toppfart och är den snabbaste bilen som Koenigsegg någonsin har byggt. Jesko Absolut ska klara magiska toppfarten 500 km/h med god marginal, vi väntar på att någon ska sätta rekordet med den nya bilen.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar