Priserna rasar på begagnade bilar under corona

Priserna rasade på begagnade bilar i mars månad vilket syns i totalen under första kvartalet. Enligt färsk statistik från Kvdbil föll priserna med 12 procent mellan januari och mars, det största raset kan härledas till Corona som slog till under mars.

Försäljningen av begagnade bilar har sjunkit i Sverige de senaste två åren. Trenden accelererar under första kvartal i år. Totalt bytte drygt 312 000 bilar ägare vilket är en minskning med 0,7 procent jämfört med samma period förra året.

Den största delen av minskningen kommer under mars månad då coronakrisen slog till med full kraft mot svensk bilhandel.

En stor del av tappet beror på utebliven export då vi har stängda gränser. Halva nedgången i mars bestod av minskat export enligt färsk statistik från marknadsplatsen Kvdbil och statistiksidan Vroom.

– När pandemin slog till på allvar i Sverige bromsades efterfrågan upp bland svenska köpare, utbudet steg och priserna föll. Men ganska snart märkte vi att köpare och säljare började hitta varandra igen på lägre nivåer. På exportsidan blev reaktionen betydligt kraftigare och trots att kronan blivit billigare jämfört med euron under krisen ser vi ingen återhämtning. Tuffa restriktioner har minskat rörligheten och gjort det svårare att korsa gränser, säger Madeleine Fritz, försäljningschef Kvdbil, i ett pressmeddelande.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar