0 Shares

Alpine A110 är biljournalisternas favorit och köparna står i kö för att få sina bilar

Alla som har lagt en beställning på en Alpine A110 och väntar på sin bil ångrar kanske att de inte väntade in den ännu vassare Alpine A110S som har en 40 hästkrafter starkare motor och ett är sänkt chassi med styvare fjädring samt bredare däck.

A110S är det senaste tillskottet i A110 modellprogrammet. Bilen erbjuder en koncentrerad körupplevelse, som också fungerar i vardagen, en design som förstärker sportigheten, mer motoreffekt och ett omarbetat chassi.

A110S har en formgivning som tydligt framhäver bilens sportighet. Versionen ingår i Alpines modellprogram tillsammans med A110 Pure och A110 Légende. Den nya toppversionen kännetecknas av starkare motoreffekt, ett anpassat chassi och unika designdetaljer.

A110S har utvecklades för att kunna erbjuda en bil med högfartsstabilitet och en intensiv körupplevelse. Den sofistikerade formgivningen går igen på både utsidan och insidan. Genom att använda material av toppkvalitet, som t ex kolfiber och speciella klädselval är sportbilskänslan alltid påtaglig.

A110S säkerställer sin position som en sportbil i lättviktsklassen, helt i Alpines anda, med 1 114 kg och 292 hk. Versionens grundpris exklusive tillval är 66.500 € i Frankrike. Svenska priser offentliggörs senare.

Alpine Centre Stockholm hanterar förhandsbeställningar i Sverige. De första leveranserna är planerade till början av 2020. Svenska priser ej fastställda. Pris i Frankrike från €66,500*.

A110S bjuder på en intensiv körupplevelse. Utgångspunkten i Alpine-projektet har alltid varit att kunna erbjuda olika versioner med unika personligheter och prestanda.

Design & interiör

Specifika designelement särskiljer A110S: Signaturlackeringen grå ”Tonnerre” i matt finish och fibertak som tillval. Dinamica klädsel förstärker sportkänslan

Tack var särskilda styling-detaljer skiljer sig A110S tydligt från de övriga A110 versionerna.

En orange- och kolfibersvart flagga pryder de bakre takstolparna och Alpineskriften på baksidan går i svart. De orange lackerade bromsoken syns tydligt bakom de mörka ”GT Race” fälgarna. A110S har ett sportigt utseende, inte minst tack vare den lägre markfrigången. Specifikt för A110S introduceras lacktillvalet grå ”Tonnerre” i matt finish som ytterligare framhäver sportigheten.

Inuti kupén har de blå dekorsömmarna ersatts med orange sömmar. Svart Dinamica-klädsel i taket, på solskydden och dörrpanelerna förstärker kompromisslösheten. Skalstolarna från Sabelt väger endast 13,1 kg styck och klädda i Dinamica. Ratten är klädd i läder och Dinamica med en orange mittmarkering. Fotstöd och pedaler är utformade i lättviktsaluminium. Pricken över i är flagg-emblemen i kolfiber och orange som matchar utsidans.

A110S kan uppgraderas med ett kolfibertak i högblank finish.Tillvalet lättar bilens vikt med 1.9 kg samtidigt som dess sportiga karaktär förstärks. Smidda Fuchsfälgar finns som tillval samt även en kolfiberfinish till Sabelt-stolarna. Som standard ingår bland annat ett Focal ljudsystem, Alpines telemetrisystem samt parkeringssensorer fram och bak.

Antony Villain, Alpine Design Director, kommenterar:

”A110S har en fokuserad och tydlig karaktär vilket visar sig i designdetaljerna. Flaggemblemet som återfinns på in- och utsidan i kolfiber och orange fångar bilens personlighet: Å ena sidan ett åtagande med avseende på lättviktskonstruktionen, å andra sidan en färgstark körupplevelse. Dinamica-klädseln i kupén har ett funktionellt utseende som passar A110S som handen i handsken. Kontrasten av materialet mot de orange sömmarna ger en elegant och högkvalitativ känsla”

Chassi

Förbättrade fjädrar samt krängningshämmare för optimal precision. Sänkt chassihöjd för lägre tyngdpunkt. Bredare däck med särskild gummiblandning och stomme.

Fjädringsinställningar, det elektroniska stabilitetssystemet, hjulvinklar och även däckkonstruktion och gummiblandning – A110S chassit har kalibrerats för att en intensiv körupplevelse.

Kärnan utgörs av lättviktskonstruktionen i aluminium som kommit att känneteckna A110 och den unika konfigurationen av chassit ger A110S även en distinkt egen dynamisk karaktär. Fjädrarna är 50 % styvare och dämparen har anpassats därefter. Krängningshämmarna, som är ihåliga för minskad vikt, är hela 100 % fastare.

Genom att sänka markfrigången med 4mm sänks bilens masscentrum, vilket i sin tur ger bättre högfartsstabilitet och ännu direktare styrrespons. Det genomarbetade chassit kännetecknas av precision och dynamisk effektivitet.

Bilens mekaniska väggrepp har ökats tack vare nya hjul och däck (215 mm fram och 245 mm bak). Däcken är Michelin Pilot Sport 4 med en specifik konstruktion och gummiblandning.

Kombinationen av nya däck och de ingående chassijusteringarna skänker A110S en tydlig dynamisk karaktär vilket märks direkt bakom ratten.

Det elektroniska stabilitetsystemet, i synnerhet i “Track Mode”, har kalibrerats för sylvass skärpa samtidigt som maximal kontroll bibehålls. ESC-systemet kan även avaktiveras helt.

Kraftfulla sportbromsar från Brembo med 320 mm skivor (tillverkade i en aluminium/stålblandning) är standard i A110S.

Motor

En turboladdad 1.8-liters motor med 292 hästkrafter. Intensiv och karakteristisk kraftöverföring. Förbättrat vikt / effektförhållande.

A110S är den snabbaste och kraftfullaste A110 hittills tack vare en effektökning på över 40 hk. Den karakteristiska 1.8 liters stora fyrcylindriga bensinmotorn finns kvar men laddtrycket har höjts med 0.4 bar för ökat effektuttag.

Toppeffekten på 292 hästkrafter utvecklas vid 6.400 v/m vilket är 400 varv högre än hos de andra versionerna. Det maximala vridmomentet på 320 Nm är tillgängligt mellan 2.000 och 6.400 varv (+1.400 v/m jämfört med 252 hk motorn). Kraften skickas till bakhjulen via en sjuväxlad Getrag dubbelkopplingsautomatlåda. E-differentialen är baserad på broms-systemet och levererar ett direkt driv ut ur kurvorna med minimalt med hjulspinn.

Den ökade effekten ger ett nytt effekt / viktförhållande med 3.8 kg / hk att jämföra med 4.3 kg / hk för 252 hk versionerna. 0-100 km/h avverkas på 4.4 sekunder.

Tekniska data Alpine A110S
Bränsle: Bensin
Motor: 1.8L 4cyl. 16v turboladdad
Max. effekt: 292 hk @ 6.400 varv/minut
Max vridmoment.: 320N m från 2.000 – 6.400 varv/minut
Drivning: Mittmotor, bakhjulsdrift
Växellåda: 7-växlad dubbelkopplingsautomat
med våtkoppling
Tomvikt (DIN): 1.114 kg
Effekt / Viktratio.: 3.8 kg/hk (262 hk/ton)
Mått: 4.180/1.798/1.248 mm (L/B/H)
Hjulbas: 2.419 mm
Spårvidd fram: 1.556 mm
Spårvidd bak: 1.553 mm
Hjulupphängning: dubbla triangellänkar fram och bak
Bromsar fram: 4-kolvsok, 320 mm skivor
Bromsar bak.: 1-kolvsok, 320 mm skivor
Luftmotstånds koefficient: Cd: 0.32
Luftmotståndsarea: Cd*A: 0.621 (A 1.94m²)
Bränsletank: 45 l
Bagageutrymme fram: 96 l
Bagageutrymme bak: 100 l
Däck och fälg: 215/40R18 (fram), 245/40R18 (bak)
Max. hastighet: 260 km/h
Acceleration: 0-100 km/h 4,4 sekunder

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar

0 Shares

Kommentarer