Kia ger sig in i elbilskriget med nya EV6

Storleken är ungefär som en Volvo XC60 men en elektrisk familjebil i GT-klädsel kommer som kör ifrån en Lamborghini Urus i acceleration. Låter det lockande? Plattformen för nya EV6 är gemensam för Hyundai och Kia som delar teknik i deras elbilar.

Storleken för nya Kia EV6 ligger mellan konkurrenterna VW ID.4 och nya Ford Mustang Mach-E. Då de inte är så vanliga på vägen kan vi säga att den är ungefär lika stor som en Volvo XC60, men utrymme tack vare den långa hjulbasen och det plana golvet är den större inuti.

De interiöra utrymmena är väldigt goda, mycket tack vare ovan nämnda avstånd mellan hjulaxlarna och den platta golvkonstruktionen.

Bagageutrymmet sväljer 520 liter när baksätet uppfällt. Vid nedfällt lägre ryms 1 300 liter. Siffrorna är något mindre än för syskonet från Hyundai. Då det är en elbil saknar den en motor framtill där finns en så kallad ”frunk”, det vill säga ett utrymme under huven framtid. Där ryms 52 liter om bilen inte är fyrhjulsdriven, då ryms endast 20 liter.

Kia EV6 kommer till Sverige med ett 77,4 kWh batteri som sitter i modellerna EV6, EV6 GT Line och EV6 GT. Mellanalternativet heter EV6 GT Line och har två elmotorer för fyrhjulsdrift och har en total effekt på 239 kW (325 hk) med sammanlagt vrid på 605 newtonmeter. GT Line har relaxstolarna på både förar- och passagerarplatserna fram, medan standardversionen bara har en relaxstol på förarplatsen.

Toppalternativet är fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer, som ska leverera hög effekt för vass prestanda, 430 kW (584 hk) och 740 newtonmeter tar KIA EV6 från 0-100 km/h på snabba 3,5 sekunder och har en toppfart på 260 km/h.

I Sverige kostar standardversionen EV6 med bakhjulsdrift 569 900 kronor medan fyrhjulsdrivna EV6 GT Line kostar 674 700 kronor i grundutförande utan extra utrustning. Toppvarianten EV6 GT, kostar 749 600 kronor.

Samtliga tre bilar är berättigade till klimatbonus.

 

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar