Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, SVEMO, tar ett helt nytt grepp för 2018 års Supermoto SM.

Från och med nästa säsong kommer Svenska Mästerskapet i Supermoto av drivas av ett nystartat aktiebolag vars främsta syfte är att utveckla grenen med mer tävlingar och få in fler förare att satsa på att köra den snabba hybridsporten Supermoto som är en korsning mellan RR och MX

Supermoto är en korsning mellan Roadracing och Motocross, man kör med ombyggda motocrosscyklar med roadracingslicks. Supermoto, eller Supermotard som det hette i början, är en tävlingsform där världens bästa Roadracingförare skulle möta de bästa motocrossförarna. Sedan dess har sporten utvecklats med en egen VM och EM Serie, vi har en egen SM Serie i Sverige.

Sedan 2001 har Supermoto varit en gren inom SVEMO och sedan 2004 har det årligen arrangerats ett Svenskt Mästerskap. Nu har alltså SVEMO skrivit ett avtal med Supermoto AB som därmed kommer vara en ny promotor för Supermoto SM  från och med nästa säsong.

Supermoto AB kommer att ta ett helt nytt grepp och erbjuda både förare och andra intresserade att köpa aktier i bolaget för att skapa en större delaktighet så att man gemensamt kan utveckla Supermoto i Sverige.

Under våren kommer därför bolaget att genomföra en nyemission och via en crowdfunding-kampanj som skall väcka intresset att köpa in sig i bolaget och det Svenska Mästerskapet. Kapitalet ska sedan användas för vidare investeringar som gynnar mästerskapsarrangemang samt till marknadsföring så att man skall öka intresset för sporten och attrahera nya förare.

Hela åtta SM-deltävlingar är redan inbokade till nästa säsong vilket är rekordmånga. Supermoto firar även 15-år som Svenskt Mästerskap och det kommer att uppmärksammas lite extra i år. Över 300 förare, både nya, befintliga och tidigare förare, kommer att inbjudas att delta i säsongens mästerskapstävlingar.

Supermoto AB vill också satsa på damerna och man hoppas att det ska finnas underlag för en egen damklass till nästa säsong. Även gatåkare ska lockas att prova på att köra genom ett förenklat reglemente med mindre krav på motorcykeln. Det ska vara lätt att komma och prova på att köra Supermoto på bana under tävlingshelgerna.

Publiken är viktig för sportens utveckling råder inga tvivel på och det blir en utmaning för Supermoto AB att locka tills sig publiken genom att arrangera spännande och roliga tävlingshelger med aktiviteter och underhållning.

Bolagets förhoppning är att det även kommer att skapas en större efterfrågan på träningstillfällen, man tror att det finns ett stort intresse att få både träna och tävla.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar