Tekniken från nya superbilen Ford GT skall stå till grund för kommande bllmodeller

När Ford tog fram nya superbilen Ford GT ville ingenjörerna inte bara bygga en modell som skulle kunna vinna lopp, de ville även bygga en bil som kunde utgöra en testbädd för ny teknik och idéer för framtida Ford-modeller.

– Vi hade tre mål när vi började arbeta med nya Ford GT år 2013. Det första målet var att kunna använda den som en testmodell där våra ingenjörer skulle få chansen att utveckla framtida motorer och bredda sin förståelse kring aerodynamik. Vi ville också använda bilen för att testa nya lättviktsmaterial som kolfibrer. Dessutom ville vi vinna Le Mans 24 timmar, säger Raj Nair, Fords vice vd och produktutvecklingschef.

Samlade flera arbetsgrupper i Ford Performance
Vid framtagningen av GT-modellen samlade Ford flera av sina prestandateam, som Ford SVT, Team RS, Ford Racing och teamet för prestandakomponenter och licensering, vilka då bildade en ny enhet kallad Ford Performance.

– Utan denna typ av teamarbete, med en mix av kompetenser, skulle det ha varit omöjligt att leverera nya Ford GT i sin nuvarande form. Denna typ av samarbete var avgörande både för att kunna skapa modellen och för att kunna experimentera oss fram och hitta nya innovationer, vilket behövs för att skapa den ultimata superbilen, säger Dave Pericak, global direktör för Ford Performance.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar