Eldrivna Rivian R1T tar dig från 0-100 km/h på 3 sekunder och har en räckvidd på drygt 60 mil

Rivian i Plymouth Michigan, presenterade idag sitt första fordon, deras R1T en elektrisk pickup. Stämmer uppgifterna som R.J. chefen för bygget har uppgivit är prestandan riktigt imponerande och den kommer bli en tuff utmanare till dagens bilar.

Enligt Rivian är deras R1T blixtrande snabb och tar dig från 0-100 kilometer i timmen på tre sekunder när den är utrustad med den största av de tre tillgängliga batteripaket. Med 180 kWh-paketet ska R1T ha en räckvidd på 64 mil vilket är riktigt imponerande, det är troligen beräknat i perfekta körförhållanden.

De två mindre batteripaketen är 135kWh klarar 48 mil och 105kWh klarar 37 mil. Vridmoment skall ligga på 826 lb-ft och Rivian uppger att effekten är mer än 800 hästkrafter.

R1T bygger på vad Rivian kallar en ”skateboardplattform”, en ram med ett massivt batteri som tar upp nästan hela utrymmet mellan ramskenorna och drivaxlarna. Konstruktionen ger denna lastbil en riktigt lågt tyngdpunkt med bra viktfördelning jämförbart med dagens modeller där motorn sitter långt fram, samtidigt får man bra lastutrymmet på flaket baktill.

På pappret är nya R1T riktigt imponerande. Priset för den börjar på 61 500 dollar i USA efter miljörabatter, vad den skulle kosta i Sverige med importskatter återstår att se. Rivian säger att prestandamodellen med stor batterikapacitet kommer att börjas säljas först med leveranser i slutet av 2020.

Man börjar redan nu ta emot förbeställningar för nya R1T och man får sätta in 1 000 dollar på Rivians hemsida för att reservera en bil så som Tesla har gjort med sina bilar.

Bilbranschen är är svår och köparna är konservativa och märkestrogna. Kostnaden för att ta sig in i bilindustrin är dessutom galet höga. Tesla har bevisat att även om designen och konstruktionen är tilltalande är det bara början på en kamp som blir mycket mer komplex när produktionen sätter igång.

Kommer Rivian att lyckas? Vi får vänta och se. R1T är ett imponerande exempel som visar på fördelarna med EV i ett segment som inte har har utmanas av elektriska bilar.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar