Ruf CTR (grupp C, Turbo Ruf), även känd som CTR Yellowbird, var en supersportbil som tillverkades av RUF Tyskland med målet att ta rekordet som världens snabbaste bil.

Ruf CTR byggdes på en 1987 års Porsche 911 med en större trimmad version av deras 3,2 liters boxersexa. Man lättade karosspaneler, integrerade en störtbåge (chassit blir styvare  och den ökar säkerheten)

Man uppgraderade fjädrings- och bromssystem, byggde en egen skräddarsydd växellåda, tillverkade nya stötfångare…

Mycket tid las på att förbättra aerodynamiken. Man svetsade igen skarvar och fyllde igen mellanrum i dörrstolparna monterade andra speglar i 935-stil.

Motorn trimmades till 469 hk. Det sägs att 469 hästkrafter var den lägsta noteringen i bänk och att den genomsnittliga siffran var närmare 500 eller till och med ännu högre.

Med 469 hästkrafter och 553 Nm vridmoment och en vikt på endast 1150 kg hade CTR riktigt bra prestanda, 0 till 100 km/h avverkades på 3,65 sekunder och toppfarten låg på drygt 340 kilometer i timmen.

Även om en Porsche 959 var snabbare till 100 kilometer i timmen, kunde Yellowbird slå den i topphastighet med en toppnotering på 342 km/h.

Det gjorde den till snabbaste sportbilen i världen

Lite fakta om Ruf CTR

Ruf CTR (en förkortning på ”Group C Turbo Ruf”) baserades på en 1987 Porsche 911 Carrera 3,2 istället för deras 930, Porsches egen turbo 911. Skälet att man byggde bilen på Carrera 3,2 var flera dels en lägre tjänstevikt och ett lägre luftmotstånd samt smalare däck innebär mindre friktion vilket bidrar till en högre toppfart. Man bytte ut dörrar, huv fram och motorhuven till aluminium, det bantade bilen ytterligare 200 kg. Utöver det skalades dropplister bort för att minska luftmotståndet, man skiftade även främre och bakre stötfångare till glasfiber och man la till ett par insug för få in luft till intercoolers baktill. Bakre hjulhusen var modest breddade för att få plats med något bredare hjul.

Förutom att man lättade karossen har man vässat motorn, man borrade cylindrar och satte in större högkompressionskolvar volymen ökade från 3,2 till 3,4 liter, ett uppgraderat Bosch Motronic insprutningssystem, och man bytte till tändningen till en som ursprungligen satt i en Porsche 962 racerbil. Man bytte till två större turboaggregat och dubbla laddluftkylare, effektuttaget var 469 hk och 553 Nm i vridmoment vid 5950 rpm. Ljudet från utblåsningsventil lät märkligt likt en kanariefågel, därav namnet CTR Yellowbird (den var dessutom gul).

Porsche 911 3,2 kom med en 5-växlad manuell växellåda, men 930 turbo hade bara en 4-växlad transmission. Den 4-växlade lådan var den enda från Porsche som kunde hantera den turboladdade motorns höga effekt. Men varför nöja sig med endast fyra växlar och inte tillverka en egen 5-växlad låda. Ruf valde att bygga en ny fem-växlad växellåda till sin CTR, vilket också gav dem full frihet att anpassa utväxlingen efter önskemål och behov. För få den kraften i backen uppgraderade man fjädring, monterade 17 tums Ruf Speedline alufälgar, 330 mm bromsar från Brembo för att få stopp på framfarten och Dunlops Denloc prestanda däck användes.

Ruf CTR lanserades i slutet av 1987 med en prislapp på 2 miljoner kronor, ett ganska saftigt pris för en special Porsche vid den tiden, antalet producerade bilar varierar beroende på om en kund beställde sin bil direkt från Ruf eller om den köptes av en återförsäljare som stod för konverteringen. Ruf tillverkade bara bara 29 egna CTR bilar där de hade köpt chassit från Porsche, cirka 20-30 stycken byggdes om på kundernas Carrera.

Idag är en original Ruf CTR en eftertraktad bil och priset ligger på allt mellan 2,5-4,5 miljoner kronor för en bil som kommer från Ruf fabriken, ni hittar en grön för 4,5 miljoner här

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar