Ivano Beggio som grundade Aprilia på 70-talet är död.

Aprilia har kört hem 294 Grand Prix-vinster från 1987 fram till idag och är det europeiska märke som har tagit flest vinster i motorcykel GrandPrix under åren. Hela 54 titlar i olika världsmästerskap har det blivit genom åren för det Italienska märket.

Aprilia har tagit hem titlar i olika motorcykeltävlingar som till exempel 125 och 250 kubiksklassen i Roadracing GrandPrix, Superbike, Supermoto och trial.

Ivano Beggio grundade Aprilia i mitten av 1970-talet. Hans passion för motorcyklar började i hans fars verkstad där de tillverkade handgjorda Aprilia cyklar. Ivano var nytänkande och tog fram tekniska lösningar för scootrar och motorcyklar.

Ivano Beggio satte ihop ett team som byggde tävlingsmotorcyklar och tack vare hans innovativa lösningar gjorde man sig ett namn i branschen. Han började efter det med massproduktion av 50-125 kubiks maskiner för gata.

– Ivano Beggio var en slipad och modig entrepenör med stort kunnande och en genuin passion för motorcyklar, säger Roberto Colaninno som är VD i Piaggio-koncernen som Aprilia har varit en del av företaget sedan 2004.

– Han var en visionär före sin tid och kombinationen av dessa faktorer gjorde att han kunde bygga motorcyklar från noll. Han kunde skapa drömmar, forstätter Roberto.

– Man ska ju komma ihåg att de världsmästare som Aprilia har fostrat igenom åren är frukten av Ivano Beggios projekt. Att utmana de stora japanska märkena på tävlingsbanorna kräver ett stort engagemang, ett enormt ledarskap och en passion för vår värld, säger Aprilias racing manager Romano Albesiano.

Ivano Beggio blev 73 år gammal.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar