Italienare har filosofin – är det inte snyggt är det inte värt att tillverka

Nu har de satt tänderna i BMW NineT som slog till som en bomb när den släpptes, helt plötsligt blev det supercoolt att bygga customhojar på gamla BMW motorcyklar. Vi har sett många varianter på BMW nineT sedan den släpptes, med frågan är om inte denna är snyggast.

Hera-projektet föddes hos den italienska publikationen Chop and Roll Magazine – de tog en ny BMW R nineT till sina italienska kompisar på South Garage Moto Co och var med i att designa och övervaka bygget.

Det är spännande att se när italienare sätter tänderna i BMW R nineT som är en helt tysk motorcykel. De båda europeiska nationerna har långa stolta historier att designa och tillverka några av världens ikoniska maskiner – men de tenderar att göra allt på väldigt olika sätt.

När man väl hade fått det talangfulla Metalbike Garage ombord började de tillverka en hel överdel i aluminium som har formats med hjälp av en CNC-maskin.

Metalbike la mycket kraft i att skapa fästen som skulle passa de befintliga, för att slippa onödig borrning och svetsning. Hela stycket formades slutligen för hand innan det anpassades så att det skulle passa in i ramen på donatorn BMW nineT.

Man har tagit fram en ny sadel i läder som går hela vägen från tanklocket bak till där man faktiskt skall sitta, det gör det möjligt för föraren att röra sig på motorcykeln fram och tillbaka – på samma sätt som man gör på motocross- och enduro-cyklar.

Ett helt nytt avgassystem har tagits fram i titan – noggrant svetsad i små sektioner för att matcha den snygga överdelen. Ritzoma har fått stå med delar som skydd för motor, framskärm, bromsvätskebehållare, blinkers (integrerade i styret) och fotpinnar.

Grimeca har tagit fram bromsskivor och Metzeler står för däcken som skall funka på väg och off-road. Hjulen är tillverkade för hand av av JoNich.

Framgaffeln är specialbyggd Öhlins från Andreani Group, med guld på de övre rören och svarta gaffelben. En ny stötdämpare har även monterats för bättre väghållning.

Besök Metalbike Garage eller South Garage Moto Co

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar