Världens snabbaste SUV runt ringen

För en vecka sedan satte Porsche ett nytt rekord med Cayenne Turbo GT som satte en tid på 7:38,925 vilket gör den till snabbast runt Nürburgrings nordslinga i kategorin ”SUV, offroad, skåpbil och pickup”.

Porsche har uppdaterat chassit, den har 17 millimeter lägre markfrigång, bredare framhjul och med negativ camber med 0,45 grader för att ge en bättre kontaktyta.

22-tumsfälgarna är unika för Turbo GT och de kläs med Pirelli P Zero Corsa-däck. Innanför fälgarna sitter kolfiberkeramiska skivor, PCCB, som är standard. Turbo GT har även bakaxelstyrning, 15 procent styvare fjädring och ny konfigurering av det aktiva antikrängningssystemet.

NEnligt Porsche ska det ge bättre väghållning och stabilitet i kurvor med en mer exakt styrning.Växellådan är en 8-växlad Tiptronic S automatlåda, fördelningslådan har försetts med extra vattenkylning och öppnare avgassystem, den bakre delen är tillverkat av titan.

Invändigt är det endast fyra sittplatser och interiören domineras av alcantara och skinn. Exteriört har man lagt till flera koldiferdetaljer som bland annat taket, takspoilern och diffusorn.

Den utfällbara spoilern i nederkant av bakrutan har vuxit med 25 millimeter jämfört med Turbo-versionen, det ska öka marktrycket med upp till 40 kg vid toppfarten som är höjd till 300 km/h.

Nya Cayenne Turbo GT går att beställa nu ett grundpriset ligger på 2 060 000 kronor. Snittförbrukning ligger på 1,41 l/mil och 319 gram koldioxid per kilometer.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar