Transportstyrelsen, PeTH och makten att dra in körkort: Vart går gränsen?

Den senaste tidens intensiva debatt kring Transportstyrelsens användning av PeTH-tester tog ordentlig fart efter att ambulanssköterskan Linn fråntogs sitt körkort. Detta trots att hon vid upprepade tillfällen blåst 0,0 promille i bilens alkolås. Linns fall satte ljuset på en praxis som många ifrågasätter – kan ett medicinskt test verkligen ensamt avgöra någons rätt att behålla körkortet?

Under förra året drog Transportstyrelsen in omkring 40 körkort med hänvisning till höga PeTH-värden. PeTH är en biomarkör som mäter alkoholkonsumtion över tid, och höga värden tyder på ett riskbruk av alkohol. Visserligen kan det knappast kallas hälsosamt att dricka så mycket att värdena skjuter i höjden, men samtidigt finns det ingen lag som förbjuder hög alkoholkonsumtion i sig. Detta har väckt frågor kring hur rättssäkert det är att grunda en så ingripande åtgärd som körkortsåterkallelse enbart på ett sådant test.

Transportstyrelsen cirka 40 körkort där orsaken var förhöjda PEth-värden
Under 2024 återkallade Transportstyrelsen cirka 40 körkort där orsaken var förhöjda PEth-värden

Riksdagen har tidigare lyft frågan om rättssäkerhet vid indragande av körkort. Kritiker menar att det behövs tydligare riktlinjer och en starkare juridisk grund innan så allvarliga åtgärder som körkortsåterkallelse beslutas.

Men problemen med Transportstyrelsens metod slutar inte där. Företrädare för missbruksvården och nyktra alkoholister har varnat för att PeTH-testerna får oönskade konsekvenser. Istället för att hjälpa människor till vård riskerar metoden att få motsatt effekt. Människor som faktiskt vill förändra sitt beteende kan nu dra sig för att söka hjälp, eftersom de riskerar att förlora sitt körkort och därmed även jobb och försörjning.

Även Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF) har nyligen gått ut med kritik mot Transportstyrelsen. De anser att körkortsåterkallelser baserade enbart på PeTH-tester är fel väg att gå. Istället föreslår man alternativa lösningar, exempelvis att erbjuda möjligheten att använda alkolås, vilket ger en mer rättssäker och praktisk kontroll av nykterheten i trafiken.

MotorWorld.se
MotorWorld.se
MotorWorld är en nyhetsplattform för alla motorintresserade, med fokus på glädjen och passionen för fordon i alla dess former. Här hittar du nyheter om allt från bilar och motorcyklar till hemmabyggen och racing.

Mer från samma skribent

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Relaterade artiklar

Annons

Senaste artiklarna

2026 Beta RX

Beta har uppdaterat sina RX Motocross Nytt för i år är en 250cc och 350cc RX tvåtaktare, vi såg Casey Stoner köra dirttrack på 350...

2026 KAWASAKI KX

Kawasaki har uppdaterat sina motocrosshojar till 2026 Kawasaki har precis tillkännagivit sina tidiga 2026-modeller, som kommer att anlända till återförsäljare inom kort. Kawasaki KX™ är...

Disney går in i F1 partnerskap 2026

Disney ingår F1-partnerskap F1 och Disney tillkännager ett världsomspännande samarbete för 2026, med Musse Pigg och olika figurer från Disney för att nå en...

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste motornyheterna?

Följ oss för att få de senaste nyheterna om allt från bilar och motorcyklar till racing och hemmabyggen. Vi håller dig informerad om de mest spännande nyheterna inom motorvärlden!

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du att få utskick från MotorWorld.se samt att vi lagrar din e-postadress i enlighet med vår personuppgiftspolicy.