Nu kommer aktiv brusreducering till bilar

Vi har länge haft aktiv brusreducering i våra hörlurar kopplat till våra mobiler för att få en bättre ljudbild när vi lyssnar på musik eller poddar när vi rör oss i samhället och åker kollektivt eller cyklar alternativt går på stan.

Det israeliska företaget Silentium har tagit fram aktiv brusreducering till bilar. Först ut merd den nya tekniken är Jaguar och Land Rover.

Silentium är ett israeliskt teknikföretag som under flera år har utvecklat teknisk som ska reducera oönskat ljud i bilar med upp till 90 procent. Systemet fungerar ungefär som brusreducerande hörlurar men är mer avancerat då det behöver täcka en större yta.

Det sitter sex stycken sensorer runtom i bilen som hela tiden analyserar ljudet och meddelar kontrollenheten som sedan spelar upp ljud för att motverka de störande frekvenserna genom bilens högtalare. På detta sätt når både det störande ljudet och motljudet personens öron samtidigt och tar ut varandra.

Silentium säger att systemet klarar av att filtrera bort störande ljud från 20Hz upp till 1kHz vilket ska ge en avsevärt mycket tystare biltur. De säger att använda detta system skulle man kunna minska användandet av ljudisolering i bilar, så att vi skulle kunna få lättare bilar.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar