Lamborghini LM 002 var den första generationen lyx SUV som banade väg för dagens mest populära bilmodell, bilen byggdes av den italienska sportbilstillverkaren Lamborghini.

Modellen baserades på deras 1977 4×4 Cheetah prototyp som var avsedd för militärt bruk – med en Chrysler V8 monterad baktill. Cheetah visades för den amerikanska militären men det blev ingen affär då, istället har de långt senare kommit med deras Hummer.

Den andra prototypen var LM 001, det var utrustad med en AMC V8 – teorin var att amerikanska motorer sannolikt skulle vinna kontrakt med USAs militär. Kontakterna för High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV) småningom skulle tilldelas AM General och deras prototyp, som senare skulle bli ett smeknamn Humvee.

Lamborghini ville inte stoppa utvecklingen så de valde att skapa en lyxig SUV kallas LM 002. De bytte ut den amerikanska V8 motorn till deras egna V12 – en 5,2 liters motor från deras ikon Countach , men man kunde även välja till en större 7,2 liters V12 slag från deras klass 1 offshore motorbåtar.

Den spartanska militärinredningen skrotades, och en ny lyxig skinnklädsel togs fram. Luftkonditionering var standard då man sålde många till Arabemiraten, en stereo monterades i taket, Pirelli fick i uppdrag att skapa två olika typer av däck – ett för vägbruk och enklare off-road användning, och en speciellt för sand.

”Allt detta fokus på lyx, luftkonditionering, och sandspecifika däck passade de nyrika i Mellanöstern, deras främsta marknad som var välfinansierade av olja”

Bilen visades på Bryssel Auto Show 1986 den nya Lamborghini och blev omedelbart döpt till ”Rambo Lambo” – ett smeknamn som den har haft sedan dess. Bilen tillverkades mellan 1986 till 1993 Lamborghini byggde 328 LM 002 och många av dem, har tyvärr försvunnit.

De överlevande Lamborghini LM 002 är nu mycket eftertraktade av samlare. Har den en kort körsträcka som denna bil säljs de för runt 3 miljoner kronor utan problem. Bilen nedan är till salu för 309 900 US Dollar om du är sugen på en unik lyx SUV

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar