Lamborghini Miura är en ikonisk superbil från 60-talet, 1968 byggdes en unik Roadster i ett enda exemplar. Denna är idag en ovärderlig dyrgrip.

Den mest exklusiva Lamborghi Miura som finns kvar är Miura P400 Roadster, som presenterades vid 1968 Brussels Auto Show.
Bilen var designad och byggd av Bertone som konceptprototyp, hela bilen byggdes om för att passa som öppen Targa med nya luftintag och en helt ny bakdel.

Hela bakre delen av bilen byggdes om, luckorna som täckte motorn avlägsnades, bakljusen gjordes om och avgasrören gick nu ut genom den nedre grillen. Olika små förändringar gjordes vid bakre delen av den ursprungliga Miura, man sänkte taklinjen 3 cm och ändrade vindrutans vinkel. Allt detta var nödvändigt för att eliminera oönskad turbulens vid 300 kilometer i timmen utan tak (taket som faktiskt aldrig ens byggdes) Miura Roadster fick aldrig något tak.

Luftintagen bakom sidofönstren var större jämfört med den fabriksbyggda Miura så att det skulle komma tillräckligt med friskluft in i motorrummet, den inbyggda bakspoilern var också större än normalt. Bertone gick till och med så långt som att förstärka deras Miura-chassi för säkerställa vridstyvhet utan tak, det fanns faktiskt inga sidofönster på Miura Roadster, troligtvis på grund av vindrutans vinkel ändrades och de ursprungliga sidofönstren inte kunde användas.

Miura Roadster blev också känd som Miura Spider eller Miura Spyder, men dess officiella beteckning var Miura Roadster. Den ursprungliga bilen såldes till ILZRO 1969, International Lead and Zinc Research Corporation, ett företag som levererade olika metaller till bilen Industri som aluminium, zink och olika legeringar.

Den ursprungliga Miura Zn75 bytte ägare flera gånger innan den hamnade i USA, den köptes av en New York-baserad fastighetsutvecklare Adam Gordon som bestämde sig för att bilen skulle återställas till det utförande den hade under 1968 Brussels Auto Show.

Den totala restaureringen av den här typen av Lamborghini skulle ta ungefär två år innan Miura Roadster återigen skulle visas i sitt ursprungliga utförande frånn 1968 vid 2008 Pebble Beach Concours d’Elegance, där den tog andra plats och återigen kördes efter 40 år då hade denna Lamborghini Miura Roadster endast körts 7 444 km totalt.

I slutet av 2008 erbjöds denna unika Miura Roadster ut för försäljning av Kidston Auktionshus, inget pris nämndes då, men med det här är den viktigaste Lamborghini som någonsin byggts tillsammans med 350GTV prototypen.

Den var en unik bil som var både en Lamborghini och en Bertone konceptbil. 2013 värderades denna mycket speciella Lamborghini av Hagerty Insurance. De värderade den mellan 8 till 10 miljoner dollar, vilket gör den till världens dyraste Lambourgini.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar