70 åriga Niki Lauda med tre F1 titlar har lämnat in

Österrikaren hade kämpat med hälsofrågor sedan mitten av förra året, med en lungtransplantation i augusti som krävde två månaders vistelse på sjukhus. Han var tillbaka på sjukhuset i början av 2019 efter en influensa, han var nyligen i Schweiz för njurproblem.

Tyvärr har det nu bekräftats att han har har gett efter för sin ohälsa och gick bort under måndagen omgiven av sin familj.

”Med djup sorg berättar vi att vår älskade Niki fredligt har gått bort med sin familj på måndag”, sa hans familj i ett uttalande i österrikiska medier.

”Hans unika prestationer som idrottsman och entreprenör är och kommer att förbli oförglömliga, hans oförtröttliga skönhet för handling, hans enkelhet och mod är kvar.

”En förebild och en riktmärke för oss alla, han var en kärleksfull och omtänksam make, far och farfar bort från allmänheten, och han kommer att saknas.”

Niki Lauda var en ikon i Formel 1 under drygt fyra decennier. Han debuterade 1971, vann sin första tävling 1974 då han körde för Ferrari och han tog sin första F1 titel 1975.

Följande säsong var han lycklig att överleva en eldig krasch på Nürburgring, som lämnade honom illa bränd. Anmärkningsvärt missade han bara två tävlingar, vilket gjorde en av de mest anmärkningsvärda återhämtningarna i sporthistorien. Han förlorade mästerskapet med en enda poäng till McLaren och James Hunt.

Hand andra titel kom med Ferrari 1977, innan Lauda bytte till Brabham för 1978 års säsong. Hans körde för dem mindre än två säsonger, Niki Lauda slutade inom Formel 1 halvvägs genom in i säsongen under Canadas Grand Prix 1979.

Han fokuserade sedan på sitt flygbolag i Österrike fram till 1982. Efter det han gjorde han come back i Formel 1 med McLaren. Det samarbetet gav honom en tredje titel i Formel 1 två år senare senare när han slog teamföraren Alain Prost.

Efter andra gången som han gick i pension 1985 fick han en en chefsroll hos Ferrari under 1990-talet.

2012 gick han med i styrelsen hos Mercedes F1, där han var en nyckelfigur i flertalet F1 titlar.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar