2 Shares

Pikes Peak backen är legendarisk, varje år satsar flera bil- och MC-tillverkare på nya rekord. VW toppade i år tidtabellen med en elbil som spöade alla historiska tider.

Volkswagen skulle krossa rekordtiden för elbilar med I.D. R på Pikes Peak. Men det blev bättre än så, de körde till och med snabbare än Sébastien Loebs gjorde 2013 när han satte senaste rekordet med en bensindriven bil. Nu sitter VW högst upp på toppen av Pikes Peak med en ny rekordtid.

I helgen kördes årets upplaga av Pikes Peak International Hill Climb, en backtävling med en stigning på 4 302 meter upp för det höga berget Pikes Peak i Colorado. Körningen är knappt två mil lång med en genomsnittlig lutning på 7,2 procent som sträcker sig över 156 kurvor innan man når mål uppe på toppen.

Volkswagen ställde i år upp i tävlingen med en elbil vid namn I.D. R Pikes Peak som kördes av fransmannen Romain Dumas. Den 1,100 ton tunga elbilen har två elmotorer på 680 hästkrafter och 650 newtonmeter som driver på alla fyra hjul och accelererar från 0-100 kilometer i timmen på 2,25 sekunder och når en toppfart på 240 km/h. Med Romain Dumas bakom ratten räckte prestandan till en ny ikonisk rekordtid för samtliga klasser oavsett drivlina.

När Romain Dumas och Volkswagen I.D. R Pikes korsade mållinjen på 4 300 meters höjd stannade klockan på 7 minuter, 57 sekunder och 148 tusendelar. Det är första gången som en bil kommer under åtta minuter i Pikes Peak-tävlingen. Tiden är dessutom cirka 16,5 sekunder snabbare än Sébastien Loebs legendariska rekordtid från 2013 som han satte i en Peugeot 208 T16. I.D. R Pikes Peaks tid är nästan exakt en minut snabbare än det tidigare rekordet med en elbil som sattes av Rhys Millen 2016 i en eO PP1000. Den tidigare rekordtiden var 8 minuter, 57 sekunder och 118 tusendelar.

− Grymt bra! Vi överträffade även våra egna höga förväntningar med detta resultat. Sedan den här veckans tester har vi visat att det var möjligt att slå det övergripande rekordet. För att lyckas måste allting klaffa perfekt, från teknik till förare. Vädret spelade också en viktig roll. Att allt fungerade så smidigt är en otrolig känsla och det nya rekordet på Pikes Peak är som glasyren på tårtan, säger I.D. R Pikes Peak-föraren Romain Dumas och fortsätter…

− Jag kan fortfarande inte ta in att Volkswagen och mitt namn ligger bakom denna otroliga tid. I.D. R Pikes Peak är den mest imponerande bil jag någonsin kört i tävlingssammanhang. Den elektriska drivlinan innebär att många saker är annorlunda och jag har lärt mig mycket under projektets gång. Teamet har gjort ett obeskrivligt noggrant men samtidigt avslappnat jobb. Vi fick inte bara det önskade resultatet, även lagandan var perfekt. Jag är otroligt stolt över att ha varit en del av detta rekord.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar

2 Shares

Kommentarer