Den värsta oron när man ska ut på bilsemester eller ska ut till flygplatsen för att passa ett flyg är att bilen inte startar eller att den stannar på vägen
Att plötsligt bli stående med en trasig bil sabbar hela tillvaron. För att undvika det ska du lära dig vilka tecken som tyder på att bilen är påväg att paja. Då slipper du hamna i en jobbig situation! Tipsen kommer från ABS Wheels expert Jorge Castro som har många års erfarenhet av bilmek.
-
Har dina garantier gått ut?
Det finns en anledning till att garantitiderna gäller så länge som de gör. Det är inte bara det att du inte får pengar när garantin gått ut. Det är också större risk att du råkar ut för de problem som dina garantier skyddade dig mot.
-
Blinkar det rött på kontrollpanelen?
Se till så att du har koll på vad de olika symbolerna betyder. Om det plötsligt kommer upp information på instrumentbrädan som du inte förstår är det läge att stanna bilen och kolla i manualen. Eller ringa en verkstad. Om oljelampan eller motorlampan lyser rött måste du agera snabbt. Annars står du snart med en motor som skurit sig.
-
Har du plötsligt svårt att få i rätt växel?
Problem med växellådan kan sprida sig till andra delar av bilen och i värsta fall orsaka motorhaveri. Att det luktar bränt i bilen kan också vara ett tecken på problem med växellådan.
-
Ryker det mer än vanligt om bilen?
Vit rök när du startar bilen och det är kallt ute beror på att vatten i avgaserna syns vid låg temperatur. Avger bilen vit rök även vid varmkörning? Det kan bero på läckage av kylvatten, vilket tyvärr brukar vara dyrt att åtgärda.
Svart rök innehåller sotpartiklar från bränsle som inte förbränts. Det kan vara ett tecken på att bränsleinsprutningen inte fungerar. Blå rök brukar betyda läckage av motorolja. Det behöver inte vara en katastrof i sig. Men det tyder på att något i motorn är slitet och att värre grejer kan hända längre fram om du inte agerar.
-
Läcker bilen?
Hittar du en pöl med spolarvätska, olja eller kylarvätska under bilen beror det såklart på att något gått sönder. Om bilen läcker bensin ska du inte ens starta den utan då behöver du få hjälp på plats!
-
Har du upptäckt en ny rostfläck?
Rost som fått fäste sprider sig som en virusinfektion och processen är svår och dyr att stoppa. Visst finns det en hel del du kan göra för att motverka rost. Om du har den tid det tar att till exempel tvätta bilen regelbundet med bilschampo minskar risken för rostangrepp. Större rostangrepp är dock något av ett sluttande plan…
-
Börjar du få problem med bilen som du inte själv kan fixa?
Det kommer inte att bli bättre med tiden, det är ett som är säkert! När det börjar kännas som att du betalar för mycket på verkstaden är det alltså läge att byta bil.
-
Kör du bilen av nostalgiska skäl?
Om du köpte din drömbil en gång i tiden och om den tjänat dig väl kan det vara svårt att avsluta relationen och göra sig av med bilen. Slit och släng är aldrig bra men många kör faktiskt sin pärla alldeles för länge. Alla bilar går sönder förr eller senare!