Ferrari Monza SP har den mest kraftfulla motorn som Ferrari någonsin har tillverkat

Med 789 hästar som tar Ferrari Monza SP dig från 0-100 kilometer i timmen på 2,9 sekunder, 0-200 kilometer i timmen på 7,9 sekunder med en toppfart på 300 kilometer i timmen kommer Ferrari Monza SP att bjuda på en en riktig fartupplevelse.

Ferrari med sin fabrik i Maranello kommer bygga färre än 500 exemplar. Monza SP är en hyllning till Ferrari 166 MM och 750 Monza som körde hem segrar i World Sports Car Championship under 50-talet och 60-talet. 

Som du kanske har gissat är SP1 den som bara har en förarstol. Förutom en viktbesparing på 20 kilo genom att ta bort en passagerarstol och tillhörande inredning är den identisk med SP2-modellen.

Drivlinan ska komma från 812 Superfast. En 6,5-liters V12 sugmotor med en 7 växlad dubbelkopplingslåda utan överladdning via turbo som blir allt vanligare den lånar även teknik Ferraris F1-bilar.

Med 789 hästar och en vikt på 1 500 kilo med hisnande prestanda utan vindruta rekommenderas att man har hjälm på sig om man skall köra riktigt fort.

Bilen är byggd helt i kolfiber och den har fått egna smidda aluminiumfälgar, LED-strålkastare som har en ljusstråle med full bredd över dess bakre ände. Dörrarna är små, nästan meningslösa föremål som öppnas uppåt och utåt, medan motorhuven är en lång härlig historia som för tankarna till klassikern Jaguar E-Type.

Det har en”Virtual Wind Shield” framför instrumentpanelen, som skall leda bort luftflödet för att ”upprätthålla körkomfort”. I SP2 får passageraren klar sig utan sådan lyx.

Varje SP kommer att levereras med en skräddarsydd ”Pilot Suit” från olika kända italienska modeskapare, det skall bli spännande att se vilka köpare som har på sig ”dräkten” när de skall ut och glida i sin Ferrari Monza SP.

Om du blev sugen på att köpa en är du sent ute. Alla Ferrari SP är redan bokade, kunderna får själva välja om de skall ha en SP1 eller en SP2.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar