Vi har testat Ford Focus RS som är deras bidrag i Golf-klassens prestandasegment med heta rivaler som Golf R, Honda Civic Type R, Mercedes A45 AMG, Audi RS3…

Neverforget och MotorWorld.se fick möjligheten att känna på Fords lilla värsting under en solig hösthelg, bilen inbjöd till mycket inspirerande körning och trevliga samtal kring vilken bil från Ford som egentligen är kungen när man skall ut och gasa.

Bilarna som testades i helgen var Ford Focus RS och Ford Mustang GT, du kan läsa testet om den här

I jämförelse med konkurrenterna i sin klass sticker inte Forden ut vad gäller varken mest hästar, snabbast 0-100-tid eller bäst detaljkvalitet för den delen heller. Bilen kan endast fås med en manuell växellåda – vilket inte hör till vanligheterna i dagens bilvärld där nästan allt idag som aspirerar på att vara sportigt skall ha dubbelkopplingslåda med plastpaddlar på rattstången för att kunna växlas racinginspirerat likt Lewis Hamilton och Sebastian Vettel.

”Vi konstaterar snabbt att det faktiskt känns befriande att Ford valt att satsa på en klassisk sportbilssättning på denna bil”

RS:en har racingstolar från Recaro, en direkt styrning (men med en vändcirkel som en kanalbåt) samt en köttig motor på 2,3 liter med Turbo som ger 350 hästar och ett rätt maffigt vridmoment på 440 nm. Kraftutvecklingen är starkt linjär hela vägen upp till varvstoppet, alltså ingen klassisk ketchup-effekt som man ofta associerar med turbobilar.

Första intrycket av bilen är att den ser ut som en blå liten leksaksbil. Den babyblåa färgen tillsammans med diverse spoilers, stora luftintag i fronten, feta brembo bromsar samt en rätt fet RS-stämplad vinge ger inte bilen en direkt sober eller diskret look utan skriker snarare ut ”här kommer jag flytta på er!”

Okej, dags att köra. Vi sätter oss tillrätta i den kraftigt skålade Recaro-stolen, som trots begränsade inställningsmöjligheter ändå erbjuder en bra körställning snabbt. Vi låter ögonen spela över instrumentpanelen och kan konstatera att interiördesign eller för den delen kvalitetskänsla inte är i nivå med konkurrenter som tex Audi RS3 eller för den delen Golf R. Visserligen är det inget fel på funktionen i grejerna och det mesta man behöver finns såsom Navigation, parkeringssensorer med backkamera, en anständig stereo, blåtand för att kunna koppla upp mobilen och streama musik etc.

”Bilen följer dina kommandon och alla bitarna faller på plats när man sätter sig bakom ratten”

Nog om detta vi slår på tändningen och möts av ett trevligt ljud och rullar iväg. Vi konstaterar direkt att bilen är hård i fjädringen och när vi ställt in dämparna i sportläget övergår vi till stenhård. Gasresponsen är dock fin och vi försöker hålla oss positiva och gasar vidare. Växellådan har en skön distinkt känsla och är lättmanövrerad. Styrningen är riktigt direkt men bilen vandrar och spårar en hel del vilket även kan belastas de rätt feta däcken med lågprofil.

En tanke som slår en är; ”Jag kanske börjar bli för gammal för det här” Hela bilen känns lite som om det vore drömbilen för en 20-åring med kepsen bak och fram. När man stilla inser att man faktiskt är närmare 40 än 30 har kanske andra värden smugit sig in som att bilen inte bör studsa över ojämnheter, att styrningen gärna får vara lite mer filtrerande och att det inte låter som att något i bakluckan gått sönder när avgassystemet ger ifrån sig små smällar vid häftigare acceleration. Vi avslutar dagens körning som i princip innebar att ge sig ut i Stockholms fredagstrafik och kommer överens om att vi skall låta intrycken sjunka in och ge bilen en ordentlig chans under morgondagen då vi planerat att ägna större delen av dagen till aktiv körning.

Lördag, ny dag nya möjligheter! Strålande sol, milt väder fantastiska höstfärger, torrt väglag och klassiska vägpartiet slingerbulten framför oss. På väg till denna fantastiska väg börjar vi bli mer och mer kompisar med RS:en. Visst, vändcirkeln är fortfarande katastrofal och interiören har kanske inte blivit mer posh men det är något med bilen som inger känslan att den börjar växa på en.

Vi upptäcker att den babyblåafärgen har en metallic-ton i sig som gör den riktigt läcker när den reflekterar solljuset. Vi noterar även att motorljudet är riktigt respektingivande och att bilen är väldigt lättkörd. Man kommer på sig själv att gärna växla lite i onödan för att växellådan lirar så bra med drivlinan.

Framme vid slingerbulten. Vi ställer in bilen i Drivemode Sport och fjädringen i sport och ger full gas. Det är nu det börjar hända, fyrhjulsdriften greppar tag i asfalten och slungar iväg bilen med bestämdhet. Varvnålen rusar mot stoppet och vi får skynda oss att hinna slänga i nästa växel innan vi slår i varvtalsstoppet. Nästa växel går i, en knall ljuder från avgassystemet, motorn vrålar men vi upplever ändå full kontroll på ekipaget. Styrningen förmedlar exakt vart du har bilen.

Det är bara att sikta och skjuta, bilen följer exakt dina kommandon och nu går det upp för oss ganska snabbt att det är detta den här bilen är gjord för. Det är här alla bitarna faller på plats. Det här är inte en bil i golfklassen som vill vara sportig. Det här är en riktig sportbil som vill vara användbar i vardagen.

”Bilen har en väghållning som en renodlad racerbil. det är svårt att inte busköra bakom ratten på en Ford Ford Focus RS”

Ford Focus RS är ruggigt kompetent och en riktig körmaskin som enligt vår mening nog skulle haka på det mesta på en kurvig landsväg sett till vilket grepp och vilka bromsar bilen har. Det känns som om du kan utnyttja precis all kraft hela tiden. Bromsarna har en riktigt fin känsla och hela bilen förmedlar förtroende.

Man vill bara köra mer och mer, pressa lite till växla ner, växla upp och inse hur förbannat kul det är att köra manuell sportbil när det känns såhär. Vi måste nog tänka om, retirera, sätta oss ner och fundera igenom vad det är Ford faktiskt har tagit fram.

Detta är en bil som hör hemma på en bana eller på de bästa slingriga vägarna i alperna. Detta är en bil du kan slänga på ett par vinterdäck och ha kul med även i snön tack vare 4wd och ett riktigt bra chassi. Samtidigt kan du plocka upp 3 vuxna och erbjuda skjuts med helt ok utrymmen och till råga på allt har man en ok bagagelucka.

”Bara det att RS:en erbjuder ett läge kallat driftmode där bilen skall hjälpa dig att kunna sladda i kurvorna är värt en stående ovation”

Vi skulle i denna recension kunna fokusera på siffror, och mätbara värden och konstatera att på pappret är denna bil lite mellanmjök då konkurrenterna kan erbjuda såväl mer hästar, snabbare acceleration som kanske mer kvalitativ plats i inredningen. Men vi väljer att fokusera på att Ford vågat ta fram en bil som levererar kompromisslös körglädje.

Den här bilen menar allvar. Den bangar inte ur och att denna upplevelse levereras med rätt mycket utrusning en ball design och ett attraktivt pris gör detta till en bil vi verkligen kan rekommendera sportbilsälskaren som inte i första hand söker endast ett stylat transportmedel utan som vill kunna få kickar när man ger sig ut på favoritvägen.

Hatten av Ford!

NF

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar