Här kommer alla fakta om nya Lamborghini Huracán Performante, världens idag snabbaste produktionsbil på Nürburgring med tiden 6:52,01.

En ”vanlig” Lamborghini Huracan har ett effektuttag på på 610 hästkrafter vid 8.250 rpm och ett vridmoment på 560 Nm vid 6.500 rpm. Det ger dig 2,33 kilo per hästkraft, enligt Lamborghinis sätt att mäta, samt mycket bra prestanda. Följ med när den sätter rekord på Nürburgring

Lamborghini har vässat V10-motorn på 5,2 liter ytterligare och har lyckats höja toppeffekten till 640 hästkrafter vid 8.000 rpm. Det maximala vridmomentet är nu hela 600 Nm vid 6.500 rpm – Över 70 procent av vridet finns tillgängligt redan vid 1.000 rpm.

Effekthöjningen har man lyckats med genom omarbetat insug, en ny typ av ventiler i titan som möjliggör högre ventillyft, lättare och mera friflödande avgassystem. Detta ger dig den starkaste V10-motorn som Lamborghini byggt hittills. Med ett vikt/effektförhållande på 2,16 kilo/hk.

Lamborghini har även och bantat Huracán på vikt där det är möjligt. De har utvecklat sin teknik med kolfiber och skapat en produktionsmetod som man kallar för ”Forged Composite” (smidd komposit).

Vilket innebär att man kan göra kolfiberdetaljer i mera komplicerade former än med konventionell teknik, vilket ger en större viktreduktion. Front och akter, motorlucka, bakvinge och diffusorn under bakpartiet är gjorda i Forged Composite. Sammanlagt har det gett en viktbesparing på 40 kilo på Lamborghini Huracán Performante.

Lägre vikt och högre motoreffekt innebär förstås att Lamborghini Huracán Performante är ruggigt snabb. 0 till 100 kilometer i timmen avverkas på 2,9 sekunder, tre tiondelar snabbare än den officiella tiden för Huracán Coupé (många hävdar att Lamborghini mörkar riktiga prestanda, för att inte Aventador ska se ut att vara så ”långsam”).

Accelerationen från 0 till 200 kilometer i timmen tar bara 8,9 sekunder och Lamborghini Huracán Performante bromsar från 100–0 kilometer i timmen på en sträcka på endast 31 meter. Toppfarten är 325 km/h.

Inom motorsporten tillåter idag inte aktiva, aerodynamiska hjälpmedel – som exempelvis en ställbar bakvinge. Man måste istället kompromissa mellan högt marktryck (downforce) och större luftmotstånd eller att ha mindre downforce och en snabbare topphastighet på bekostnad av sämre grepp.

Mer downforce ger dig högre kurvhastigheten och bättre stabilitet vid inbromsning, men minskar samtidigt hastigheten på rakorna.

Gatbilar har inga sådana begränsningar och Lamborghini Huracán Performante har en rejäl bakvinge, som i allra högsta grad är aktiv och ingår i det system som döpts till ”Aerodinamica Lamborghini Attiva” (ALA). Luftströmmarna i fronten kan även de styras liksom luften som passerar bakvingen, samt luften som styrs upp under och bakom bilen till diffusorn.

Den ställbara bakvingen är mycket effektiv och Lamborghini hävdar själva att den ger 750 procent mer marktryck över bakhjulen än en ”vanlig” Huracán Coupé.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar