En 1965 Shelby Mustang är drömmen för många, vad sägs om Carroll Shelbys bil från 1966

Shelby American lanserade den första Shelby-Mustangen 1965, av företaget som skapats av tävlingsföraren Carroll Shelby 1962. Shelby Mustang 1965 Fastback var den första modellen som anpassades för att vinna tävlingar och fick namnet GT350.

Den fick en V8:a på 4,7 liter som levererade 310 hästkrafter i stället för originalets 275, en enorm siffra på 60-talet (Carroll Shelby älskade hög effekt och stora motorer).

Shelby Mustang GT350 var tillgänglig för allmänheten att köpa 1966, modellnamnet lever kvar än idag vi testade den senaste varianten under hösten läs mer om den här.

Shelby Americans chef Peyton Cramer hade i september 1965 träffat hyrbilsfirman Hertz och slutit ett avtal med dem om att erbjuda Hertz-kunderna en så kallad ”Rent-a-racer”. Var du Hertz hyrbilskund med en ålder på 25 år kunde du hyra en svart Shelby Mustang GT350 med guldstripes, med automatlåda då amerikanare inte kunde hantera den manuella växellådan som satt i bilarna.

För 17 dollar om dagen (motsvarade knappt 90 kronor kronor vilket i dag motsvarar ca 800 kronor) med en kostnad på 17 cent per mil (motsvarade då 88 öre vilket i dag motsvarar 8 kronor), då kunde du köra den coolaste bilen från USA just då.

En av alla dessa kunder blev så förälskad i bilen att han köpte loss ett exemplar (1 001 stycken GT350H byggdes) knappt två år efter introduktionen. Han behöll den ett tag för att sedan sälja den. Nya ägaren valde att modifiera bilen med bland annat nya, utökade mätarinstrument, ventilkåpor, ny kylare, krängningsstag, bakvinge och nya hjul.

Omgörningen gjorde så pass stort intryck på Carroll Shelby att han köpte tillbaka bilen och använde den själv (tillsammans med många andra bilar han ägde).

Fyra år innan Carroll Shelby gick bort 89 år gammal kom bilen till Shelby Americans högkvarter i Las Vegas (företagsledningen sitter i Kalifornien) där den restaurerades till sitt originalutförande, sånär som på fälgarna.

Nu är denna unika bil till salu. I nästa vecka går det på auktion hos Bonhams i Scottsdale och förväntas ropas in för mellan 1,2 och 1,6 miljoner kronor.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar