Porsche har etablerat ett samarbete XAIN ett start-up bolag från Berlin, de testar nu blockchain-applikationer direkt i bilarna.

Porsche är den första bilfabrikanten att implementera och testa blockchain i en bil.

Transaktioner baserade på denna blockchain är säkra och kan bearbetas mycket snabbare än tidigare tekniker. Porsche har testat applikationerna med låsning och upplåsning av fordonet via en app, samt nya affärsmodeller baserade på krypterad dataloggning. Detta kan utvecklas ytterligare, till exempel för att förbättra autonoma bilar.

Blockchain är ett decentraliserat protokoll för datatransaktioner mellan affärspartners. Det utgör också grunden för de välkända kryptokurserna Bitcoin och Ethereum. Varje ändring registreras i kronologiskt ordnade datablock, vilket gör det transparent och manipulerbart. Detta kan innebära enorm potential, enligt Oliver Döring, finansiell strateg hos Porsche: ”Vi kan använda blockchain för att överföra data snabbare och mer säkert, vilket ger våra kunder mer sinnesro i framtiden, oavsett om de laddar bilen, parkerar eller behöver ge en tredje part tillfällig tillgång till fordonet för att uppdatera system.

Blockchain är snabbt och säkert

Tjänsten som utvecklats på grundval av blockchain är snabb och mycket säker. Bilen blir en del av blockchain, vilket möjliggör en direkt offline-anslutning – det vill säga utan omdirigering via en server. Med 1,6 sekunder är processen med att öppna och stänga bilen via en app upp till sex gånger snabbare än tidigare. Dessutom sker effektiv krypterad kryptering. Denna process säkerställer att alla aktiviteter dokumenteras i blockchain på ett sätt som hindrar dem från att ändras och kan ses med hjälp av en app. Till exempel kan tillträdesbehörigheter distribueras digitalt och säkert och kan övervakas av fordonsägaren när som helst. Åtkomst fungerar också på distans.

Dessutom möjliggör tekniken det möjligt att tilldela tillfälliga tillträdesbehörigheter för fordonet på ett säkert och effektivt sätt. En skyddad koppling till fordonsdata och funktionaliteter kan etableras med hjälp av blockchain. Samtidigt skyddar den all kommunikation mellan alla parter. Tredjepartsleverantörer kan integreras utan att behöva ytterligare hårdvara, helt enkelt genom att använda ”smarta avtal”. Smarta avtal är automatiserade kontrakt som utlöser transaktioner vid förekomsten av tidigare definierade villkor. Det innebär att överensstämmelse med kontraktet säkerställs genom teknik.

Nya affärsmodeller baserade på blockchain

Porsche arbetar också med nya affärsmodeller baserade på blockchain: Genom granskning av logg som krypteras kan data behandlas lokalt i en distribuerad blockchain. Användaren har kontroll över data och bestämmer hur man använder det beroende på situationen. Alla aktiviteter dokumenteras i blockchain, vilket gör allt transparent. Med den här grunden kommer framtiden för autonom körning att se förbättrade funktioner som erbjuds: Lokal data kan användas för att få regionala inlärningseffekter, som kan delas säkert med andra fordon. Kunden kan använda sig av swarm-data, som samtidigt skyddas.

Om XAIN

Start-up XAIN vann den första ”Porsche Innovation Contest” i ämnet blockchain sommaren förra året och slog över 100 andra sökande i processen. Efter tävlingen arbetade tvärvetenskapliga team från hela Porsche i samarbete med XAIN under tre månader för att utveckla och testa applikationer. Blockchain introducerades i Porsche Panamera med hjälp av en energieffektiv process från XAIN. Dessutom arbetar Porsche för närvarande med ytterligare applikationer för tekniken, inklusive laddning och parkering.

XAIN erbjuder olika blockchain- och artificiella intelligenslösningar, med särskild inriktning på intelligenta industriella applikationer. Grundarna Leif-Nissen Lundbæk och Felix Hahmann är särskilt aktiva inom bilindustrin, där de två började sin karriär. XAIN har tillsammans med forskare från University of Oxford och Imperial College London utvecklat ett blockchainsystem de senaste åren. XAIN erbjuder lämpliga lösningar för mobila enheter och fordon.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar