Tesla model 3 utklassar konkurenterna när det kommer till säkerhet

För ett par veckor sedan tog Teslas nya, ”billigare” elbil Model 3 fem stjärnor i samtliga av NHTSA:s säkerhetstester där man kollar hur säkra dagens bilar är. Men Tesla är inte ensamma om att få så fina betyg.

Dock har myndigheten har publicerat en mer detaljerad rapport. Där kan man läsa att den som sitter i den bakhjulsdrivna versionen av Model 3 har större chans att klara en olycka än i någon annan bil på marknaden.

Faktum är att Tesla Model 3 utklassar alla konkurrenter på den punkten

Testerna involverar frontalkrockar, att bilen rullar och att den blir påkörd från sidan. Baserat på resultaten från testerna uppskattar NHTSA att det är strax under sex procents risk att man skall råka ut för en allvarlig skada vid en motsvarande olycka i Model 3.

Säker tack vare elmotorerna

Enligt Tesla har man lyckats åstadkomma den höga säkerheten tack vare den elektrifierade drivlinan. Dels handlar det om att batterierna bidrar till en låg tyngdpunkt, dels om att avsaknaden av en frontmonterad motor ger bättre viktfördelning.

Vi får se vad Model 3 får för betyg av det europeiska testinstitutet Euro NCAP

Där fick Tesla Model S fem av fem stjärnor när den testades av Euro NCAP. Men när den amerikanska motsvarigheten IIHS testade Model S förra året lyckades den inte få märkningen ”TOP SAFETY PICK” som delas ut till modeller med toppbetyg i samtliga moment. Anledningen var att bältet inte ansågs fungera tillräckligt bra i det tuffa testet där bilen krockas med 25 procent av fronten.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar