Välkommen in i din nya cockpit

Tesla Model S och Model X uppdateras med en helt ny instrumentering och en ”halv ratt”. När Tesla uppdaterar sina flaggmodeller är det framförallt den nya ratten som väcker uppmärksamhet som ser mer ut som om den hör hemma i ett flygplan eller F1 bil.

När Tesla Inc presenterade utfallet för fjärde kvartalet 2020 samt helårsresultatet passade man på att visa upp uppdaterade versioner av Model S och Model X. Låt oss börja med Teslas finansiella resultat för i fjol.

Under fjärde kvartalet uppgick företagets nettointäkter till motsvarande 2,26 miljarder kronor. Det fina resultatet landade i att Tesla för första gången någonsin kunde uppvisa ett positivt resultat för ett helår, vilket landade på drygt sex miljarder kronor. 

Under 2020 levererade man 499 647 bilar, det var en ökning med 61 procent jämför med förra året. Elon Musk hade som mål att nå en halv miljon bilar sålda bilar, det saknades bara 353 bilar för att nå målet.

Om vi tittar på nyheterna för Model S och X ser vi att ratten är helt ny och inte längre rund. Scrollhjulen på rattekrarna har antagit samma form som hos Model 3 och Model Y. Man har inte längre en stående infotainmentskärm, den har bytts ut till en liggande 177 tums skärm, inte helt olik skärmen i Model 3 och Model Y. Tesla menar att upplösningen är bättre, 2200 gånger 1300 pixlar med bättre kontrast.

Framför ratten finns fortfarande ett mätarhus med en ny skärm på 12,3 tum. Model S och Model X går alltså inte samma väg som Model 3 och Model Y som inte har något framför ratten. Det sitter även en skärm i mittkonsolens bakkant för baksätespassagerarna. Där kan diverse inställningar av klimatanläggningen göras, samt att man kan spela spel.

Fronten är ny där de större dimljus har försvunnit och man har tillfört detaljer i mattsvart krom för att ge bilarna ett sportigare utseende. Performance-modellversionerna utgår. De ersätts med två Plaid-modeller Båda med tre elmotorer.

Model S Plaid har 62,8 mils räckvidd och accelererar från 0-100 km/h på 2,1 sekunder. Model S Plaid+ har över 84 mils räckvidd och tar dig från 0-100 km/h på under 2,1 sekunder. Model X finns endast i Plaid utan plus. Den har 54,7 mils räckvidd och accelererar från 0-100 km/h på 2,6 sekunder. Instegsversion till både Model S och Model X är fortfarande Long Range.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar