Aldrig har uttrycket en ulv i fårakläder passat så bra – Den bästa upplevelsen bakom ratten i år
Efter en vecka bakom ratten i nya BMW M2 Competition kan konstatera att detta är ett stycke tysk ingenjörskonst på högsta nivå. Accelerationen från 0-100 kilometer i timmen avverkas på 4,2 sekunder helt odramatiskt, man kan inte låta bli att testa accelerationen vid varje rödljus.
Men ännu mer imponerande är att ta sig från 0-200 kilometer i timmen som går rasande fort och det är riktigt roligt att komma upp i 200 km/h på några få sekunder.
Sonens kommentar när vi accelererar från 0-150 kilometer i timmen ”Det här var riktigt mäktigt, den ser ut som en vanlig fräsig blå BMW men det här var något utöver det vanliga”
Nya BMW M2 Competition fortsätter mata på framåt med lätthet utan att tappa greppet och den fortsätter att dra helt outtröttligt så länge man vågar hålla ner gasen. Väghållningen är helt magisk med feta 19 hjul med 245:or fram och 265:or baktill i 35 profil som ser till att få ned de 410 hästkrafterna samt ett vridmoment på 550 Nm i backen.
Hur hårt man än pressar den vägrar den att tappa greppet i svängarna på landsvägarna. Den bara fortsätter i full kraft och slungar den lilla bilen framåt. Man måste ut på en bana för att testa gränsen på riktigt väggreppet är helt otroligt.
Nya BMW M2 Competition är helt enkelt magisk på vägen och den skjuter dig framåt med en otrolig kraft utan att visa några brister. BMW har en lång tradition av raka sexor som alltid har varit deras paradgren och i nya M2 Comp är motorn hjärtat till magin. Men även chassit är en dröm med hårt satt kort fjädring som ändå är relativt bekväm när man betänker vilken otroligt potent vägmaskin det är.
Under huven hittar vi en rak 3 liters sexa med dubbelturbo på 410 hästar, växellådan är en 7-växlad dubbelkoppling som du manövrerar med paddlar bakom ratten, eller så låter du elektroniken sköta det åt dig. Du kan ställa in växling i tre olika körlägen Sport, Sport Plus och Efficent.
Skillnaden är inte så stor mellan Sport och Sport Plus men den håller kvar växlarna lite längre i Plus läget samt att växlingarna upplevs gå lite snabbare. I Efficent läget blir körningen något lugnare och den är långsammare i växlingarna upp och ned och håller sig på lägre varv.
Kommer du in på kurviga vägar kan du enkelt gå över till manuell växling genom att växla ned eller upp med paddlarna bakom ratten, då låser du växlarna in i kurvorna så att du har det optimala varvtalet i och ur svängarna för att pressa bilen till det yttersta (helt odramatiskt trots galen fart).
Även styrningen går att ställa i tre lägen Sport, Sport Plus och Comfort här var skillnaden ganska liten mellan de olika lägena så jag valde att köra på Sport Plus hela tiden.
Då jag har haft förmånen att testa storebror BMW M3 CS (som även den är galet snabb) med samma motor som BMW M2 Competition. Jag kan jag konstatera att nya M2 Competition känns nättare på vägen och är lättare att slänga runt mellan kurvorna då den är mindre, skulle vilja sätta vantarna på den nya upphottade M2 CS med 450 hästar.
Nya BMW M2 är helt enkelt den optimala bilen för dig som vill ha en sjukt snabb bil som inte sticker i ögonen på grannen, den har ändå ”flytta på dig faktorn” då bilarna framför dig byter fil för att ge dig plats på motorvägen.
Det tar emot att behöva lämna tillbaka nyckeln efter en veckas testkörning, det har varit en mycket trevlig bekantskap som jag varmt rekommenderar den som vill ha en sjukt snabb bil. Priset startar från 625.000 kronor utan extrautrustning.
Historien om BMW M racing
Låt oss backa lite och få lite perspektiv med några vassa M-bilar. Resan med snabba lätta bilar från BMW började med deras M3 E30 modell som hade en vass rak fyra som hade 300 hk under huven, den uppgraderades med en EVO 1, EVO 2 och Sport Evolution som levererade 380 hästkrafter från 2,5 liters radfyran. Den första BMW M3 var otroligt framgångsrik på banorna och vann flera Touring Car mästerskap, listan på titlar är mäktig.
Championship titlar BMW M3 E30
• World Touring Car Championship; 1 title (1987)
• European Touring Car Championship; 2 titles (1987 and 1988)
• British Touring Car Championship; 2 titles (1988 and 1991)
• Italia Superturismo Championship; 4 titles (1987, 1989, 1990 and 1991)
• Deutsche Tourenwagen Meisterschaft; 2 titles (1987 and 1989)
• Australian Touring Car Championship; 1 title (1987)
• Australian 2.0 Litre Touring Car Championship; 1 title (1993)
• Australian Manufacturers’ Championship; 2 titles (1987 and 1988 – both shared)
• AMSCAR Series; 2 titles (1987, 1991)
• Irish Tarmac Rally Championship; 1 title (1990)
BMW 3 serien ersattes av den större M3 E35 1992 som hade en 3 liters rak sexa som levererade 286 hästar men prestandan var inte i paritet med ursprungsmodellen M3. Den kom senare som M3 GT som bara tillverkades i 365 exemplar för att få den godkänd för racing motorn levererade nu 295 hästar, men framförallt var den ca 30 kilo lättare med dörrar i aluminium större 1 hjul och bättre aerodynamik. Den kom även. I specialversioner M3 Evolution Imola, M3 Lightweight, M3-R samt M3 GTR som var anpassade för olika marknader. Men den nya M3 modellen kördes inte i Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (DTM) då regelverket inte tillät de stora sexorna.
Efter det kom nya BMW 3-modellen E46 2000 som även den fanns i M3 utförande, bilen vägde 1570 kilo och hade en rak sexa under huven på 338 hästar som accelererade från 0-100 km/h på 5,1 sekunder.
Den kom även som en BMW M3 CSL (Coupe Sport Leichtbau) som bara vägde 1380 kilo med tak i kolfiber, den hade feta 19 tumshjul uppgraderade bromsar och motorn hade fått 17 hästar till och viktfördelningen var nu idealiska 50/50 fram/bak för optimal väghållning. Den kom även som Competition Package / CS samt i en vass GTR version med en V8 under huven på 382 hästar.
Efter det kom E90/E92/E93 generationen mellan 2007–2013 med V8 motorer mellan 4,0-4,4 liter och de matade ut massor med modeller Competition Package (ZCP), GTS, CRT, DTM Champion Edition, Lime Rock Park Edition (U.S.), Frozen Edition, Competition Edition Frozen Silver till och med som en M3 Pickup Prototype man hade kommit långt från den ursprungliga lätta M3 som var byggd för racing och det handlade mer om styling och olika specialmodeller.
Men efter 20 år var man äntligen tillbaka i Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) med en E92 M3 och man vann mästerskapet 2012.
Sist ut var BMW med F80 generationen av 3 serien som kom som en M3 modell med en rak sexa med dubbelturbo som levererade 425 hästar. Den kom även som en specialmodell CS (Club Sport) som var 50 kilo lättare med en vässad motor på 454 hästar den skulle klara sprinten 0-100 km/h på 4,0 sekunder.
Denna motor sitter nu i den mindre BMW M2 Competition som även finns i en upphottade CS version med 450 hästar, vi närmar oss återigen den ursprungliga lilla lätta ursprungliga M3 modellen som i de vassa EVO modellerna är otroligt eftertraktade.