Ford Mustang Mach-1 är en sjukt snygg flirt till 70-talet

En bilmodell brukar vara som bäst i slutet av sin produktionscykel, då matar tillverkaren på med extra allt inför kommande generation. Om det är någon gång som man ska köpa en bil som man gillar är det när en ny modell är på väg. Detta stämmer perfekt på Mustang Mach-1.

Ford Mustang Mach-1 är en vassare och snyggare variant av den dagens coola Mustang GT som på ett mycket smakligt sätt har lånat designelement från 70-tals klassikern Mustang Mach-1.

Allt harmoniserar på ett snyggt sätt med den just nu populära gråblå färgen, svart/orange dekor, orange sexkolvs Brembo-ok bakom coola 19 tums fälgar i 70-tals retrodesign som rullar på feta Michelin Pilot Sport 4 255/40R19 fram 275/40R19 bak. Grillen ser riktigt cool ut med uttag för extraljus, som ger en riktigt aggressiv look.

Allt färdigt från fabrik diskret och stöddigt, du behöver inte hotta till den över huvud taget

Interiören går i svart med sportiga Recaro-stolar som är riktigt sköna när man krånglat sig på plats uppdaterad panel med mörkt stål och de digitala instrumenten har hottats upp och går nu till 300km/h. Växellådan i testbilen är den lovordade (läs snabbare) 10-växlade automatlådan med paddlar bakom ratten, som sitter fast i ratten och inte styrstolpen.

Accelerationen är klart snabbare med 10-växlade automatlådan 0-100km/h avklaras på snabba 4,4 sekunder till skillnad mot den manuella 6 växlade som tar 4,8 sekunder

Alla berörs av en cool Mustang, framför allt specialversionerna som Mach-1 eller tidigare Bullitt. Folk kommer spontant fram och ställer frågor om bilen, det gäller alla åldersgrupper från gamla tanter till unga killar.

Mach-1 ger uppmärksamhet

Initialt var jag ärligt talat besviken att testbilen inte hade den sjukt sköna manuella Tremek-växellådan. Men efter några mil bakom ratten kände jag att den 10 växlade automatlådan passar som handen i handsken, framför allt vid snabb körning där man kan låsa växlar med paddlarna inför och i svängar och själv växla upp när det passar.

Ett minus med automatlådan är att det är lite svårare att ha kontroll när man driftar än vad det är med en manuell låda enligt min smak, då den drar i väg och det är lite svårare att kontrollera sladd utan koppling.

För sladda gör den gärna med sina 460 hästar och bakhjulsdrift, men det är nog en vanesak att moderera sladd med automat.

Fjädringen är exemplarisk med Fords elektriska MagneRide® som anpassar sig efter din körning samt styvare fjädring och krängningshämmare, ramarna som håller i allt kommer från Mustang Shelby GT350 and GT500. Även frontsplitter, bakre diffuser, spoiler på bakluckan samt undre aerodynamiska delar hjälper downforce och väghållning.

Så hur är Ford Mustang Mach-1 att köra

Jag måste säga trots att den är relativt stor och har en 460 hästars motor i fören är Mustang Mach-1 otroligt lätt på foten och smidig att köra. Det går att smyga fram om man vill (vilket man sällan gör) men den kommer till sin rätt när man styr med gasen för den talar till dig på ett analogt sätt som få bilar gör idag.

Man får gå på sportbilar för att få samma känsla, men ofta har man bytt bort komforten mot respons. Här lyckas Ford balansera bra mellan känsla och hygglig komfort.

Sen om man börjar granska bilen i sömmarna interiört är det inte i paritet med de tyska konkurrenterna, men för att få samma prestanda som en Mustang Mach-1 får man ofta betala dubbelt.

Med en prislapp på 729 000 kronor är jag benägen att tycka att det är ett rent kap när man betänker att man får en 5.0 liters V8 ”Coyote” motor sjukt snygg design, grym väghållning och prestanda samt att man får ett stort leende på läpparna varje morgon som man sätter sig i sin bil och drar i gång den stora V8:an som mullrar helt underbart.

Dessutom är dessa bilar byggda för att köras hårt, bara en sådan sak att det finns line-lock burn-out läge som standard talar för att den tål hårda tag. Detta är sista gen6 Mustangen innan nya gen7 som kommer snart. Jag är säker på att den nya Mustangen kommer vara riktigt bra, men varför vänta till 2024?

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar