Bara 18 stycken byggdes och de är världens dyraste klassiska sportbilar idag

Alfa Romeo 33 Stradale togs fram av Autodelta – som även byggde Alfa GTA modellen i aluminum – bilen tillverkades endast i 18 exemplar mellan 1967 till 1969 och har idag ett uppskattat värde på drygt 10 miljoner dollar, vilket är över 80 miljoner svenska kronor.

Bilen var designad av Franco Scaglione och byggdes av Carrozzeria Marazzi som gjorde sin debut på 1967 års Turin Motorshow.

33 Stradale hade en liten V8 på 2 liter med torrsumpsmörjning och mekanisk insprutning och en 6 växlad låda, den lilla högvarviga motorn levererade mellan 230-270 hästkrafter beroende på om den var anpassad för gata eller bana.

Med en vikt på endast 700 kilo gav det bilen bra prestanda på distansen 0-96 kilometer i timmen (0-60 miles/h) som avverkades på 5,5 sekunder och den var världens snabbaste bil på stående kilometern med en tid på 24 sekunder.

Alfa Romeo 33 Stradale var första produktionsfordonet med ”fjärilsdörrar” som öppnades snett framåt/uppåt, vindrutan och sidorutorna gick upp i bilens tak. Karossen tillverkades helt i aluminium med ett chassi i aluminiumrör.

Bilarna byggdes helt för hand hand, därför skiljer sig varje modell från varandra med olika detaljer. Till exempel hade tidiga modeller dubbla strålkastare, som senare ersattes av singeljus.

Vindrutetorkarens position, och även deras antal, är en annan sak som skilde mellan bilarna. Senare modeller fick även luftutsläpp bakom fram- och bakhjul för att ventilera bort varm luft från bromsarna.

De satt 13-tums Campagnolo magnesiumhjul, åtta tum fram och nio tum bak, Girling skivbromsar där de bakre var monterade längre in mot centrum.

Hjulupphängningar var det som satt på 1960-talets racerbilar med dubbla trianglar fram och dubbla länkarmar bak med krängningshämmare.

Alfa Romeo 33 Stradale var hisnande dyr när den kom, den var dyrare än superbilarna Lamborghini Miura, Ferrari Daytona och Maserati Ghibli.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar