Mercedes Sverige börjar med fast pris – prutandets tid är förbi

Mercedes testar ett nytt sätt att sälja nya bilar i Sverige. Generalagenten sätter fasta priser och tar betalt direkt av kunden. Återförsäljaren blir i agent och får provision på bilaffären. Mercedes har förhandlat med återförsäljarna i närmare ett år, men nu är allt på plats och de är klara att köra.

Förändringen genomförs under våren. Samtliga Mercedesåterförsäljare har skrivit på. Extra intressant är att Sverige är en pilotmarknad för fast prissättning.

Mercedes i Tyskland har valt att testa detta nya sätt att sälja nya bilar här först. Faller det väl ut förväntas Mercedes införa fasta priser på fler marknader.

Digitaliseringen som slår igenom i allt fler branscher. Bilhandeln har hittills legat långt efter andra branscher. För att klara konkurrensen från digitala jättar som Tesla, Amazon och Google vill biltillverkarna få direktkontakt med slutkunden (som Tesla) och få tillgång till kundens data för att effektivare sina kampanjer och bättre förstå kundernas köpbeteenden.

Volvo Cars har tagit ett första steg med Care By Volvo, ett slags abonnemang där man tecknar direkt med Volvo. Volkswagen Sverige har nya kontrakt som börjar gälla nästa år och som ska knyta tillverkaren närmare slutkunden.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar