För att vinna måste man ta sig i mål – Goodyear har sammanlagt tagit hem 14 segrar i Le Mans 24-timmars och 368 Grand Prix-segrar i Formel 1

Filmen Le Mans ’66 har premiär i hela Europa i november och berättar historien om den legendariska duellen mellan Ford och Ferrari. Duellen ägde rum under det årets ikoniska endurance-tävling i Frankrike, där en av de viktiga delarna av loppet var den nyckelroll som Goodyears däck spelade och som tog Bruce McLaren och Chris Amon till seger.

När Bruce McLaren och Chris Amon vann 1966 års 24-timmarslopp i Le Mans, var Ford inte det enda amerikanska företaget som satte sitt märke på den globala scenen. Deras berömda svarta GT40 Mark II körde på Goodyear-däck – även om bilen startade loppet på däck från företagets stora konkurrent Firestone i det så kallade ”däckkriget”.

– McLarens och Amons seger gjorde att Goodyear tog hela prispallen, det var dessutom vår andra triumf i rad i Le Mans. Goodyear är särskilt stolta att ha spelat en sådan nyckelroll i det här historiska motorsportevenemanget. Vi är glada att hedra det arvet genom en heltäckande samarbetskampanj med filmen Le Mans ’66, säger Mike Rytokoski, Vice-President, Chief Marketing Officer Europe för Goodyear.

Filmen

Oscars-vinnarna Matt Damon och Christian Bale spelar huvudrollerna i Le Mans ‘66, den sanna historien om den visionäre amerikanske bilkonstruktören Carroll Shelby (Damon) och den orädde brittiske föraren Ken Miles (Bale). Tillsammans kämpade de mot fysikens lagar och sina egna demoner för att bygga en revolutionerande racerbil för Ford Motor Company och utmana Enzo Ferraris dominerande racerbilar i Le Mans 24-timmars i Frankrike 1966.

Loppet

1966 års Le Mans 24-timmars startade under fuktiga förhållanden, och det blev tidigt tydligt att det passade Goodyears däck bättre än Firestones. Två av de deltagande bilarna från Shelby American-racingteamet – #1 med Ken Miles/Denny Hulme och #3 med Dan Gurney/Jerry Grant – hade inga problem med sina Goodyear-däck, men från Firestone-däcken som McLaren använde lossnade stora gummibitar från slitbanan på Mulsanne-raksträckan i över 337 km/tim.

När han gick in i depån för att lämna över till Amon, sökte han upp Firestones representant och förhandlade fram ett byte till Goodyear-däck.

När slutet av loppet kom nästa dag, radade de kvarvarande Ford-bilarna #2, #1 och #5 upp sig – där den sistnämnda var den Holman & Moody-drivna bilen som Ronnie Bucknum och Dick Hutcherson körde – och körde över mållinjen på ett iscensatt sätt.

Det arrangerade oavgjorda loppet mellan de båda Shelby-bilarna debatteras än i denna dag, men historien visar att McLaren och Amon, fick segern eftersom de hade startat längre bak och därför kört en längre sträcka på samma tid. Hade det inte varit för det tidiga bytet till Goodyear-däck hade de dock inte ens varit med i kampen om segern.

Goodyear

Under de följande åren tog Goodyear sammanlagt 14 segrar i Le Mans 24-timmars och 368 Grand Prix-segrar i Formel 1 – ett rekord som fortfarande står sig.

För 2019–20 års säsong har Goodyear återvänt till internationell sportvagnsracing i FIA World Endurance Championship. Under 2020 kommer Goodyear att köra igen i Le Mans i kategorin LMP2.

– Historien bakom Le Mans 24-timmars 1966 fångar Goodyears anda av passion, prestanda och innovation på ett utmärkt sätt. Det är i samma anda som vi tidigare i år beslutade att än en gång bli däckleverantör till FIA World Endurance Championship. Vi ser fram emot att vara med i startfältet igen i Le Mans nästa år, säger Mike Rytokoski, Vice-President, Chief Marketing Officer för Goodyear.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar