Renault laddar på för fullt i elbilskriget med nya Mégane E-Tech Electric

Marknaden för elbilar växer starkt och det lanseras nya bilar i en strid ström. Nya Renault Mégane E-Tech Electric är en snygg fransk utmanare i EV-kriget som blir hetare och hetare. Det känns som att Renault har tagit ett lite annat grepp än konkurrenterna.

Renault Mégane E-Tech Electric är mycket bra prissatt elbil med ett pris på 449 000 kronor innan klimatbonus och med bonus avdragen landar den på attraktiva 379 900 kronor.

Men allt handlar inte om pris när man ska köpa en ny bil, det handlar om körupplevelse och design.

Lägger man ut stora pengar på en ny bil vill man att den ska vara snygg och rolig att köra. Där får nya Renault Mégane E-Tech Electric full pott på båda punkterna.

Jag kan ärligt säga att jag inte är så exalterad av alla nya EV bilar, jag gillar sportbilar med vassa förbränningsmotorer. Men jag börjar bli benägen att ändra åsikt nu när de stora biltillverkarna laddar på med 100 procent för att bygga snygga roliga EV-bilar.

Efter att ha testat nya Renault Mégane E-Tech Electric känner jag att den får full pott på nästan alla punkter förutom en, accelerationen som ”bara” tar dig från 0-100km/h på 7,4 sekunder och toppfarten är begränsad till 160km/h. Vikten är dock ganska lätt med 1,6 ton så den är snabb och rapp i svängarna.

Men så är alla inte inte fartdårar som jag och för alla dessa nybilsköpare är Renault Mégane E-Tech Electric ett spännande alternativ.

Om vi börjar med design så är den franskt stram interiört och klart sportig exteriört det är en riktigt snygg bil och alla funktioner i inredningen på de två 12 tums skärmarna är enkla att förstå och navigera sig igenom och det känns med som en ”vanlig” bil och allt sitter där det ska. Startknappen är svart och var svår att hitta direkt första gången (man är van vid alla röda startknappar), när bilen väl är igång är det bara att dra en spak bredvid vindrutetorkarna upp eller ner om du vill framåt eller bakåt.

Mobilen går också snabbt att koppla upp så att du får access till dina kontakter och dina spellistor på Spotify, det går tydligen att ha 6 olika mobiler uppkopplade. Det finns så klart en trådlös laddning när du lägger ifrån dig mobilen. Stolarna är riktigt sköna och snygga och går att ställa in precis så som man vill ha det. En rolig finess är att det finns inbyggd massage (en stor favorit bland barnen att få åka bil och få ryggmassage).

Exteriört har man verkligen lyckats med design bilen ser ut som en cool tillplattad SUV med sin låga takhöjd på 1,5 meter och de stora 20 tums hjulen sitter långt ut i de fyra hörnen.

Väghållningen är sportig och bekväm med bra komfort här har man lyckats kombinera dessa tre på ett föredömligt sätt. När vi kommer till att lasta så är bagageutrymmet stort och rymligt, 440 liter, och sväljer lätt packning för helgen om man ska åka bort.

När man ska parkera i stan finns det 360 kamera som visar allt och när du närmar dig bakomvarande bil kommer en kamera som visar avståndet, enkelt för vem som helst att klara parkering i trånga utrymmen. En kul detalj är bakspegeln som går att växla mellan vanlig spegel i avbländningsläget eller kamera som är bra att ha i stadstrafik för att få bättre koll på på cyklister eller annat som kan vara svårt att se med en vanlig spegel.

Om vi talar om den viktiga frågan när vi talar om elbilar, räckvidden. När jag hämtade bilen stod det på display att den skulle klara 360 kilometer. Vis av erfarenhet med min körstil brukar varken räckvidd eller förbrukning stämma så bra med min körstil. Men trots aggressiv körning klarar den 30 mil, är man försiktig på gasen bör den klara 35 mil.

Så med ett mycket attraktivt pris, snygg design, bra vägegenskaper rekommenderar jag varmt alla el-bilköpare att ta sig en sväng till närmaste Renault-handlare för en provtur. 

 

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar