BMW M3 CS är en riktig supertouringbil

Jag fick tillfälle att testa en BMW M3 CS för en dag och den imponerade stort då den är galet kompetent samtidigt som den fungerar alldeles utmärkt som vardagsbil. Det här måste vara en av de bästa bilarna om man vill ha en bil för bana och snabb landsvägskörning.

Ägaren Björn använder bilen till vardags och på banträffar och har hunnit avverka drygt 2700 mil och två uppsättningar Michelin Pilot Sport på ett år.

Vi bytte bil under en dag då han fick testa amerikanska muskler i form av en Mustang Bullitt och jag fick ratta hans BMW M3 CS. På pappret är har de båda 460 hästar och funkar som snabba GT-bilar men där slutar likheterna.

Nog om omständigheterna jämförelse kommer snart mellan de båda bilarna

Vi tog oss ut ur Stockholm till Upplands Väsby där testet började på riktigt då vi anslöt till slingriga vägar ut mot Skånela, Rosersberg, Märsta för slutdestinationen Sigtuna där vi intog dagens lunch.

Hur är då BMW M3 CS att köra, när man tittar på den är den ganska anonym och de som inte är så bilintresserade ser inte skillnaden mellan en vanlig 4-dörrars 3-serie.

Men de bilintresserade stannar till och spanar in detaljerna med carbon i fronten och baktill och ett tak helt i carbon och en specialhuv feta hjul och rejäla bromsar och en inredning som är anpassad för hård bankörning.

Björn informerar mig om detaljerna hur BMW har lättat bilen styvat upp fjädringen och vässat motorn för bankörning, men nyckeln brinner i fickan och jag är redo att pressa hans M3 CS så hårt jag vågar (jag vet inte om han är riktigt medveten vem han lämnar över sin dyrgrip till som kostar ca 1,2 miljoner och bara har tillverkats i 1200 exemplar)

Kort fakta om BMW M3 CS

Turbosexan S55 levererar 460 hk och 600 Nm. Den har ett speciellt oljetråg säkerställer perfekt smörjning ända upp till 1,4 g i kurvorna så att du ska kunna pressa den hårt i kurvorna. Den har en viktminskning på ca 50 kilo och mer effekt vilket innebär bättre vikt/effekt prestanda.

BMW M3 CS klarar sprinten 0–100 kilometer i timmen på snabba 3,9 sekunder och toppfarten är elektroniskt begränsad till 280 km/h. Björn säger att dem matar på hela vägen till hastighetsbegränsningen, han är även flitig på banträffar och han tycker att bilar är till för att användas och BMW bygger skottsäkra bilar som tål tuffa tag.

Hur är då BMW M3 CS att köra

Jag rättar till stol och ratt och ställer in växellådan på manuell växling och kopplar ned antispinnsystemet så att det ska gå och sladda lite. Dags att dra iväg och herregud vad den matar på och spinner som ett vilddjur, detta är en riktig ulv i fårakläder.

Jag hänger av Björn i Mustangen bakom mig men jag fortsätter gasa på då det är galet roligt och inväntar honom vid nästa vägsskifte, vi byter några ord och drar vidare på Skånelavägen.

BMW M3 CS är som klippt och skuren för att pressas hårt och växlingarna är reptilsnabba men samtidigt mjuka, chassiet är helt perfekt avstämt och det klassiska uttrycker att skära med en varm kniv passar för att beskriva hur lätt det är att köra fort.

Vi gasar på hela vägen till Sigtuna och sitter med varsin kaffe och pratar BMW och det stannar lite folk utanför och spanar in bilen. Jag är riktigt imponerad och skulle gärna ta en tur på en bana för att pressa BMW M3 CS till det yttersta för att känna hur den är på gränsen, den upplevs perfekt balanserad och den belönar föraren som lätt kan känna sig övermodig.

Dags att ta sig hem till Stockholm igen, jag frågar Björn om vi ska byta tillbaka men han säger att jag gärna får mata på i hans BMW M3 CS hela vägen hem. Vi ställer in automatläget i växellådan och mixtrar lite med inställningarna för att bilen ska vara så responsiv som möjligt.

Samma väg tillbaka till Upplands Väsby och lite dragrace mellan Mustang Bullitt och BMW M3 CS på motorvägen hem, det är galet roligt att känna på accelerationen även på motorväg samtligt är fyra dörrars racern riktig bekväm. Det fortplantas ett visst vägljud men med 285/30 R20 däck bak och 265/35R19 fram är den ändå förvånansvärt tyst och stabil på spåriga motorvägar.

Allt roligt har ett slut och motvilligt lämnar jag tillbaks nycklarna och tackar för lånet och fortsätter drömma mig bort till sköna bandagar bakom ratten i en BMW M3 CS, jag är inte ett dugg avundsjuk på Björn, inte ett dugg…

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar