Ford har släppt effektsiffror på nya Shelby GT500 och det är ett riktigt effektmonster

Effektkriget i USA forsätter och nya Mustang Shelby GT500 ser på pappret ut som en riktigt spännande bil. Nu har Ford släppt effektsiffror på den legendariska Mustangen som kommer ut på marknaden under nästa år. Bilder – Ford

Nya Ford Mustang Shelby GT500 kommer med en 5,2-liters V8 baserad på GT350-motorn men utan den platta vevaxeln. Den har fått en massiv kompressor på 2,65 liter och effektuttaget är massiva 770 hästar och den sjuväxlade dubbelkopplingslådan växlar på mindre än 0,1 sekund, 0-100 kilometer i timmen avverkas på går på ca 3,5 sekunder och att kvartsmilen körs på under elva sekunder.

Aluminiummotorn byggs för hand och den har smidda vevstakar som ska klara av effekten, kardanaxeln och fälgarna är i carbon för att få ned rörlig vikt, hjulen rullar på Michelin R däck, fjädringen är Fords Magneride som anpassar sig efter väglag och bromsarna kommer från italienska Brembo.

Ford utlovar galet snabb acceleration, jag får hoppas att man får en inbjudan att testa monstret.

Mustang Shelby GT500 är den kraftfullaste bil någonsin godkänd för gata från Ford. Man säger att det är den ”mest effekttäta kompressormatade produktions V8 motorn i världen”. Med effekttäthet menar Ford flest hästkrafter per liter.

Om vi gör en snabb beräkning levererar motorn får vi 148 hästkrafter per liter. Som en jämförelse är plockar den effektstinnare Dodge Challenger SRT Demon ut 852 hästkrafter från en 6,2 liters kompressormatad V8, det innebär 137 hästkrafter per liter.

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar